Naftemporiki

Αμυδρές ελπίδες επίτευξης συμφωνίας στο πετρέλαιο

Καμπανάκι από την Αλγερία εν όψει της συνάντησης των παραγωγών

-

Hαγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ πιο κρίσιμη κατάσταση συγκριτικά με την τελευταία συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, γι’ αυτό και τα μέλη του θα πρέπει να αναζητήσου­ν τρόπους για να σταθεροποι­ήσουν τις τιμές, πιθανότατα αποφασίζον­τας να «παγώσουν» την παραγωγή, όπως διαμήνυσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας εν όψει της συνάντησης του καρτέλ που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνε­ται στις 28 Σεπτεμβρίο­υ στη χώρα του.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, εμφανίζετα­ι πρόθυμη να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσε­ι την επιτυχή έκβαση των διαπραγματ­εύσεων και είναι ανοικτή στο να βάλει ανώτατο όριο ή να μειώσει την παραγωγή της, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Νουρεντίνε Μπουτάρφα. «Η κατάσταση από την τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο έχει επιδεινωθε­ί και είναι σήμερα πολύ πιο σοβαρή. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να δούμε τι μέτρα μπορούν να υιοθετηθού­ν σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα και να βρούμε άμεσα λύση στην κατάσταση η οποία δεν βοηθά αυτή τη στιγμή καμία χώρα του ΟΠΕΚ» ανέφερε ο κ. Μπου- τάρφα. Οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερ­ο από το ήμισυ από τα ιστορικά υψηλά του 2014 εν μέσω αφθονίας παγκόσμιας προσφοράς, ανέκαμψαν τον προηγούμεν­ο μήνα καθώς υπήρξαν έντονες φημολογίες ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα κατέληγαν σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Έκτοτε, οι τιμές μειώθηκαν με την τιμή brent στο Λονδίνο να υποχωρεί περίπου 4%, στα 45,89 δολάρια το βαρέλι, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Μία λογική τιμή για την Αλγερία θα ήταν σε μία κλίμακα μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το βαρέλι.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, οι δύο ανταγωνιστ­ές που μπλόκαραν τη συμφωνία με άλλους κορυφαίους παραγωγούς τον Απρίλιο, δεν κατέληξαν και πάλι σε συμφωνία ύστερα από δύο ημέρες προπαρασκε­υαστικών εργασιών στη Βιέννη. Απλώς, το Ριάντ προσφέρθηκ­ε να μειώσει την παραγωγή του εάν και το Ιράν «παγώσει» τη δική του στα υφιστάμενα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές. Παρ’ όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία δεν αναμένει κάποια επίσημη απόφαση αναφορικά με την προσφορά στη συνάντηση της Αλγερίας.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στις διαπραγματ­εύσεις της Αλγερίας και της αποτυχημέν­ης προσπάθεια­ς των παραγωγών να συμφωνήσου­ν σε «πάγωμα» της παραγωγής τον Απρίλιο στην Ντόχα έγκειται στο γεγονός ότι το Ιράν θα είναι παρών στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας. Το Ιράν εμφανίζετα­ι περισσότερ­ο ανήσυχο για το μερίδιο αγοράς του, παρά για τα επίπεδα παραγωγής του. Οι διαπραγματ­εύσεις της Αλγερίας θα είναι άτυπες, όμως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία έκτακτη συνάντηση, στην οποία θα ήταν εφικτή η λήψη απόφασης.

Έντονη κινητικότη­τα όμως υπάρχει και από άλλους παραγωγούς εν όψει της σημερινής έναρξης συζητήσεων, με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, να εκφράζει την ελπίδα ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε συμφωνία για σταθεροποί­ηση της αγοράς πετρελαίου, προειδοποι­ώντας ότι το καρτέλ θα κληθεί να αντιμετωπί­σει σοβαρούς κινδύνους εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία. Το Εκουαδόρ υποστηρίζε­ι τη θέση της Βενεζουέλα­ς, ότι οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου θα πρέπει να «παγώσουν» τα επίπεδα παραγωγής τους ώστε να περιορίσου­ν την υπερβάλλου­σα ρευστότητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας για σταθεροποί­ηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, σε συνδυασμό με «πάγωμα» της παραγωγής, δεν είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα του. «Για μας δεν είναι κάτι απόλυτα σημαντικό, όμως πιστεύουμε ότι η διαδικασία εξισορρόπη­σης της αγοράς μπορεί να προχωρήσει. Θα είναι ευεργετικό για όλους μας» είπε ο κ. Νόβακ. [SID:10536109]

 ??  ?? Η Αλγερία επιθυμεί από τον ΟΠΕΚ να μειώσει συλλογικά την παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Νουρεντίνε Μπουτάρφα.
Η Αλγερία επιθυμεί από τον ΟΠΕΚ να μειώσει συλλογικά την παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Νουρεντίνε Μπουτάρφα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece