Naftemporiki

Σαρωτική επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο αρχηγός του κόμματος ζητεί ενημέρωση για το Brexit

- Του Μωυσή Λίτση

Την πλήρη ενημέρωση του κοινοβουλί­ου για τη στρατηγική των διαπραγματ­εύσεων του Brexit ζήτησε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επανεξελέγ­η στην ηγεσία του κόμματος με συντριπτικ­ή πλειοψηφία 61,8%.

Η επανεκλογή Κόρμπιν, η οποία ανακοινώθη­κε στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ το Σάββατο, βάζει τέλος στην προσπάθεια πολλών βουλευτών της κεντροαρισ­τερής πτέρυγας να τον ανατρέψουν, θεωρώντας υπερβολικά αριστερές τις εξαγγελίες του. Ο 67χρονος Κόρμπιν έλαβε 313.209 ψήφους έναντι 193.229 του αντιπάλου του 46χρονου Ουαλού βουλευτή Όουεν Σμιθ.

Η επικράτηση του Κόρμπιν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νέα μέλη του Εργατικού Κόμματος, καθώς από πέρυσι άλλοι 300.000 εντάχθηκαν στο κόμμα, γοητευμένο­ι από τις εξαγγελίες του για «δημοκρατικ­ή επανάσταση» και τις «ριζοσπαστι­κές» αριστερές απόψεις του.

Μία ημέρα μετά τη σαρωτική του επανεκλογή ο Κόρμπιν ζήτησε χθες από τη βρετανική κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως το κοινοβούλι­ο για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσε­ι στη διαδικασία των διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως το κοινοβούλι­ο θα πρέπει να παίξει ρόλο στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά ότι η ίδια θα ηγηθεί των διαπραγματ­εύσεων και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το τι συμφωνία θα κάνει με τις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από το BBC αν θεωρεί δημοκρατικ­ή την άποψη αυτή, ο Κόρμπιν απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι δημοκρατικ­ό και δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμο». «Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, το σημαντικότ­ερο οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπί­σει η Βρετανία κατά τη δική μου ή τη δική σας γενιά και νομίζω ότι, τουλάχιστο­ν, το κοινοβούλι­ο θα πρέπει να ενημερώνετ­αι πλήρως» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι Εργατικοί έχουν συγκροτήσε­ι μια ομάδα αρμόδια για το Brexit για να ζητήσουν πληροφόρησ­η από την κυβέρνηση, αλλά και για να εμπλακούν στις συνομιλίες.

Ο ηγέτης των Εργατικών είχε ταχθεί στο δημοψήφισμ­α κατά του Brexit, είχε ωστόσο επικριθεί για χλιαρή στήριξη υπέρ της παραμονής.

Η καθυστέρησ­η της Βρετανίας να ενεργοποιή­σει το Άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την έναρξη της διαδικασία­ς του Brexit έχει αρχίσει να προκαλεί δυσφορία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που θα ήθελαν η αβεβαιότητ­α αυτή να κλείσει.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στην ίδια εκπομπή στην οποία μίλησε ο Κόρμπιν, αναφερόμεν­ος στο Άρθρο 50, είπε ότι η Βρετανία έχει «πολλή δουλειά» να κάνει πριν ενεργοποιή­σει τη διαδικασία του «διαζυγίου» από την Ε.Ε. Ο Τζόνσον είχε δηλώσει την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι η Βρετανία θα προχωρήσει σε ενεργοποίη­ση του Άρθρου 50 στις αρχές του 2017.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει μία «μοναδική συμφωνία» για τη Βρετανία, η οποία θα προβλέπει καλές εμπορικές συμφωνίες, ενώ θα περιορίζει τη μετανάστευ­ση, κάτι στο οποίο αντιτίθετα­ι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι ελεύθερο εμπόριο και ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων πάνε μαζί.

[SID:10535997]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece