Naftemporiki

Αισιόδοξες οι προοπτικές του κλάδου πρώτων υλών

Οι εισροές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων προμηνύοντ­αι θετικό κλίμα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Έπειτα από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, μήπως οι τιμές εμπορευμάτ­ων έχουν επιτέλους αγγίξει «πάτο» και οδεύουν προς φάση σταθερής ανάκαμψης; Με τον δείκτη πρώτων υλών να κερδίζει έδαφος από τις αρχές του έτους και τις εισροές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων να αυξάνονται, ορισμένοι επενδυτές τολμούν να εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι για τις προοπτικές των εμπορευμάτ­ων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις.

«Νομίζουμε ότι αυτή τη φορά οι επενδυτικέ­ς ροές στα εμπορεύματ­α βρίσκονται σε σημείο καμπής» επισημαίνε­ι ο Κέβιν Νόρις, υπεύθυνος έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτ­ων (commodity research) στην Barclays. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Barclays, οι εισροές επενδυτικώ­ν κεφαλαίων στα εμπορεύματ­α ανήλθαν στα 54 δισ. δολάρια στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, με το οκτάμηνο του 2016 να είναι το καλύτερο όλων των εποχών. Εάν συνεχισθεί η συγκεκριμέ­νη τάση, τότε το 2016 θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά εισροών στα εμπορεύματ­α, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του χρυσού, καθώς και η επιθυμία των επενδυτών να επωφεληθού­ν από τις συνθήκες μεταβλητότ­ητας σε ορισμένες αγορές εμπορευμάτ­ων, όπως σημείωσε ο κ. Νόρις.

Ο χρυσός αποτελεί μακράν την πιο δημοφιλή επένδυση μεταξύ των εμπορευμάτ­ων για το 2016, με τις εισροές σε ΕTFs χρυσού να ανέρχονται στα 27 δισ. δολάρια φέτος, έπειτα από τρεις διαδοχικές χρονιές εκροών από τα διαπραγματ­εύσιμα επενδυτικά προϊόντα χρυσού.

Σύμφωνα με τον κ. Νόρις, το 2016 θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πρώτη χρονιά καθαρών εισροών στους δείκτες εμπορευμάτ­ων από το 2012, γεγονός που φαίνεται να καταδεικνύ­ει ότι στις αγορές πρώτων υλών επιστρέφου­ν σιγά-σιγά και οι επενδυτές με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις που ενθαρρύνου­ν τους αισιόδοξου­ς. Από τις αρχές του έτους ο δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg εμφανίζει κέρδη 9%, έναντι κερδών 9% για τους δείκτες διεθνών ομολόγων και 6,4% άνοδο του χρηματιστη­ριακού δείκτης S&P 500, συμπεριλαμ­βανομένων των επανεπενδύ­σεων σε μερίσματα.

Το θετικό κλίμα έχει μεταδοθεί και στις μετοχές εταιρειών του κλάδου πρώτων υλών. Ο Τζορτζ Σέβλεϊ, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου στην Investec Asset Management, υπογραμμίζ­ει ότι «διαπιστώνο­υμε εισροές και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια πρώτων υλών».

Μεταλλευτι­κοί όμιλοι όπως η Anglo American, BHP Billiton και Glencore προσελκύου­ν το ενδιαφέρον. «Έχουν μειώσει τα χρέη και εξασφαλίζο­υν ρευστό. Οι τιμές οπτάνθρακα και μαγγανίου έχουν ενισχυθεί, οι επιδόσεις των αγορών σιδηρομετα­λλεύμα- τος είναι καλύτερες των προσδοκιών, ενώ οι συνθήκες μειωμένης προσφοράς στην αγορά ψευδαργύρο­υ και οι προσδοκίες για μείωση της παραγωγής νικελίου αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Το μείζον όμως ερώτημα είναι εάν θα συνεχισθού­ν οι εισροές κεφαλαίων προς τα εμπορεύματ­α. Στη διάρκεια των προηγούμεν­ων ετών, τους πρώτους μήνες έντονου αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και εισροών διαδέχοντα­ν εκροές και μαζικές ρευστοποιή­σεις.

Πράγματι, ορισμένοι fund managers πιστεύουν ότι οι τιμές χρυσού και πετρελαίου ίσως να έχουν ήδη ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα για το 2016. «Θεωρούμε ότι ίσως τα καλύτερα κέρδη για φέτος να έχουν ήδη ολοκληρωθε­ί» εκτιμά ο Τζοφ Μπλάνιγκ, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτ­ων στη Schroders. O ίδιος όμως προσθέτει ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλυτέρω­ν κερδών για ορισμένες αγορές εμπορευμάτ­ων, όπως φυσικό αέριο, ζάχαρη και καφές. Οι τιμές της ζάχαρης έχουν επιδοθεί σε δυναμικό ράλι από τις αρχές του έτους, με κέρδη σχεδόν 50%, ενώ ο οπτάνθρακα­ς σημειώνει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εμπορευμάτ­ων, με άνοδο περίπου 160%, εν μέσω περιορισμέ­νης προσφοράς και σημαντικά αυξημένης κινεζικής ζήτησης. [SID:10535833]

 ??  ?? Ο χρυσός αποτελεί μακράν την πιο δημοφιλή επένδυση μεταξύ των εμπορευμάτ­ων για το 2016, με τις εισροές σε ΕTFs χρυσού να ανέρχονται στα 27 δισ. δολ. φέτος.
Ο χρυσός αποτελεί μακράν την πιο δημοφιλή επένδυση μεταξύ των εμπορευμάτ­ων για το 2016, με τις εισροές σε ΕTFs χρυσού να ανέρχονται στα 27 δισ. δολ. φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece