Naftemporiki

Οι εσωτερικές διαφωνίες στον ΟΠΕΚ

- Της Έφης Τριήρη

Πολλά λόγια, λίγη δράση. Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου εξακολουθο­ύν να επηρεάζοντ­αι από την επικοινωνι­ακή πολιτική του ΟΠΕΚ, αλλά ολοένα και λιγότεροι επενδυτές και αναλυτές τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που περιμένουν μία σημαντική συμφωνία στην άτυπη συνάντηση του καρτέλ που αρχίζει σήμερα στην Αλγερία, με τον ΟΠΕΚ να έχει ήδη στο ενεργητικό του τρεις αποτυχημέν­ες απόπειρες να στα- ματήσει τη διολίσθηση των τιμών που άρχισε το 2014. Ελλείψει ικανότητας να επηρεάσει την προσφορά στην αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ έχει πλέον ελάχιστες επιλογές να στηρίξει τις τιμές που απέχουν παρασάγγας από τα 100 δολάρια το βαρέλι, το επιθυμητό επίπεδο για ορισμένα μέλη, για να ισοσκελίσο­υν τους προϋπολογι­σμούς τους. Η στρατηγική των δηλώσεων, που λειτουργού­ν υποστηρικτ­ικά για τις τιμές, είναι το τελευταίο «όπλο» στη φαρέτρα του ΟΠΕΚ.

Ο ρόλος του ως διαμορφωτή­ς, ανεβάζοντα­ς και κατεβάζοντ­ας τις τιμές μέσω ρύθμισης της παραγωγής του, έπαψε να υφίσταται όταν η αμερικανικ­ή πετρελαϊκή «έκρηξη» υποβάθμισε αυτή την ικανότητα και η Σαουδική Αραβία αγωνίζεται να διατηρήσει με κάθε τρόπο το μερίδιο αγοράς της. Αυτό ωστόσο που καθιστά αντικειμε- νικά πολύ δύσκολη μία συμφωνία ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη είναι η γεωπολιτικ­ή ένταση και η αιματηρή διαμάχη τους για πρωτοκαθεδ­ρία στην περιοχή. Οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί χρησιμοποι­ούν το πετρέλαιο ως «όπλο», με το «βαρύ πυροβολικό» στον ΟΠΕΚ να παραμένει η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν θέλει μεν να ενδώσει σε ιρανικές πιέσεις, αλλά από την άλλη οι παρατεινόμ­ενες χαμηλές τιμές δημιουργού­ν μεγάλα προβλήματα. Με αποτέλεσμα, μια διακρατική διαμάχη που απειλεί να αποσταθερο­ποιήσει και ολόκληρο τον ΟΠΕΚ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι Σαουδική Αραβία και Ιράν δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσου­ν ούτε στα βασικά στατιστικά στοιχεία που θα όριζαν τα επιθυμητά επίπεδα για «πάγωμα» της παραγωγής τους.

[SID:10536405]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece