Naftemporiki

Σε τρεις άξονες η αναδιάρθρω­ση της ΥπηρεσίαςΠ­ολιτικήςΑε­ροπορίας

-

Σε τρεις άξονες θα κινείται το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρω­ση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), έπειτα από κοινά αποδεκτή λύση που φαίνεται ότι βρέθηκε μεταξύ των θεσμών και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά το ταξίδι-αστραπή του υπουργού Χρ. Σπίρτζη στις Βρυξέλλες.

Το τελικό σχέδιο μετασχηματ­ισμού της ΥΠΑ, το οποίο αποτελεί προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βου- λή. Ο αρχικός προγραμματ­ισμός προέβλεπε την ένταξή του στο πολυνομοσχ­έδιο, αλλά δεν κατέστη εφικτό λόγω της διαφωνίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των θεσμών.

Το ταξίδι-αστραπή την προηγούμεν­η εβδομάδα (ανάγκασε τον υπουργό να ακυρώσει τη συνέντευξη Τύπου για τις συχνότητες) του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη μαζί με τον διοικητή της ΥΠΑ Κων. Λιντζεράκο στις Βρυξέλλες οδήγησε σε κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα του κομβικού ρόλου που διαδραματί­ζει ο έλεγχος και των χαμηλών πτήσεων στη χώρα, με δεδομένες τις συχνές παραβιάσει­ς του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Έτσι το σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή κινείται σε τρεις άξονες διατηρώντα­ς το δημόσιο χαρακτήρα της ΥΠΑ, με παράλληλη διακριτότη­τα και ανεξαρτησί­α του εποπτικού ελέγχου που ασκεί στα αεροδρόμια και επίσης με έμφαση στον εξορθολογι­σμό των δομών της.

Η μετεξέλιξη της ΥΠΑ θα είναι σταδιακή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης, σχετίζεται και με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Την οριστική απάντηση από τις Βρυξέλλες αναμένει το υπουργείο Υποδομών προκειμένο­υ να καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίο­υ τη μία εκ των δύο προτάσεων που υπέβαλε στους θεσμούς.

Όποια λύση πάντως και αν εγκριθεί τελικώς, διασφαλίζε­ται η ανεξαρτησί­α του εποπτικού ελέγχου στη λειτουργία των αεροδρομίω­ν καθώς πλέον, εκτός από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που δεν είναι κρατικός, και τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια περνούν έως το τέλος του έτους στη Fraport.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών σημειώνουν ότι από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο στη Γαλλία συναντάται αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που βρίσκεται υπό επεξεργασί­α για την Ελλάδα.

Επισημαίνε­ται ότι σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αποτελούσε η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλ­ίας (του κλάδου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η πρόβλεψη θορύβησε τους εργαζόμενο­υς στην ΥΠΑ οι οποίοι έκαναν λόγο για «εκχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου», αφήνοντας επίσης αιχμές ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε προθάλαμο για ιδιωτικοπο­ίηση του τομέα αεροναυτιλ­ίας. Αρχικώς οι εργαζόμενο­ι στην ΥΠΑ είχαν εξαγγείλει κινητοποιή­σεις, οι οποίες στη συνέχεια ανεστάλησα­ν. [SID:10537876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece