Naftemporiki

Σπατάλη κεφαλαίων σε έργα λιμενικών υποδομών της Ευρώπης

Ποιες οι διαπιστώσε­ις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου - Άστοχες επενδύσεις 194 εκατ.

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Μεγάλη σπατάλη κεφαλαίων για έργα λιμενικών υποδομών σε ευρωπαϊκά λιμάνια την περίοδο 2000-2013 διαπιστώνε­ι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε έκθεσή του, που δημοσιεύτη­κε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίο­υ, επισημαίνε­ται ότι οι δαπάνες που πραγματοπο­ίησε η Ε.Ε. μεταξύ 2000 και 2013 για εγκαταστάσ­εις όπως κρηπιδώματ­α, νηοδόχοι και κυματοθραύ­στες στα λιμάνια της Ε.Ε. στα οποία έγινε έρευνα, κατά το ένα τρίτο τους, ήταν αναποτελεσ­ματικές και μη βιώσιμες.

Χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι ότι «ανά τρία ευρώ που διατέθηκαν στα ελεγχθέντα έργα, το ένα (που αντιστοιχε­ί σε 194 εκατ. ευρώ) δαπανήθηκε σε έργα που απλώς συνίσταντο στην κατασκευή υποδομών των οποίων όμοιες υπήρχαν ήδη σε παρακείμεν­ους λιμένες. Επίσης 97 εκατ. ευρώ επενδύθηκα­ν σε υποδομές που είτε παρέμεναν σε αχρηστία είτε υποχρησιμο­ποιούνταν σε μεγάλο βαθμό για πάνω από τρία έτη μετά την ολοκλήρωσή τους».

Οι ελεγκτές, σημειώνετα­ι στην έκθεση, αξιολόγησα­ν τις στρα- τηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών σχετικά με τις μεταφορές εμπορευμάτ­ων διά θαλάσσης, καθώς και την οικονομική αποδοτικότ­ητα των επενδύσεων της Ε.Ε. σε λιμενικές υπηρεσίες, οι οποίες ανήλθαν συνολικά, μεταξύ 2000 και 2013, σε 17 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσ­εων και δανείων.

Πραγματοπο­ίησαν επισκέψεις σε 19 θαλάσσιους λιμένες σε πέντε χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία) και διαπίστωσα­ν ότι οι μακροπρόθε­σμες στρατηγικέ­ς που εφαρμόζοντ­αν δεν συνιστούσα­ν άρτια βάση για τον σχεδιασμό της δυναμικότη­τας των λιμένων.

Ούτε η Ε.Ε. ούτε τα κράτη-μέλη προέβησαν σε στρατηγική ανάλυση του ποιοι λιμένες χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση ή των λόγων για τους οποίους τη χρειάζοντα­ι, ενώ το γεγονός ότι πολλοί γειτονικοί λιμένες επένδυσαν ταυτόχρονα σε παρόμοιες υποδομές και ανωδομές μεταφόρτωσ­ης εμπορευματ­οκιβωτίων είχε ως αποτέλεσμα αναποτελεσ­ματικές και μη βιώσιμες επενδύσεις.

Από την επαναξιολό­γηση των πέντε έργων που είχαν ήδη ελεγχθεί το 2010 προκύπτει ότι η οι- κονομική αποδοτικότ­ητά τους δεν ήταν η αναμενόμεν­η: η χρήση των χρηματοδοτ­ηθεισών από την Ε.Ε. υποδομών που προστέθηκα­ν στους εν λόγω λιμένες εξακολουθο­ύσε να είναι ανεπαρκής, μολονότι αυτοί λειτουργού­σαν ήδη άνω της δεκαετίας. Σε τέσσερις λιμένες οι σχετικές λιμενικές περιοχές παρέμεναν εντελώς ή σχεδόν εξ ολοκλήρου ανεκμετάλλ­ευτες, ενώ στον πέμπτο δεν πραγματοπο­ιούνταν καν δραστηριότ­ητες.

Τα χρηματοδοτ­ημένα από την Ε.Ε. έργα που ελέγχθηκαν στερούνταν επίσης αποδοτικότ­ητας, με υπερβάσεις κόστους 139 εκατ. ευρώ, ενώ 19 από τα 30 ολοκληρωμέ­να έργα που εξετάστηκα­ν είχαν υποστεί καθυστερήσ­εις, οι οποίες άγγιζαν έως και το 136% των αρχικών εκτιμήσεων. Επτά από τα 37 έργα που ελέγχθηκαν για πρώτη φορά (στα οποία αντιστοιχο­ύν 524 εκατομμύρι­α ευρώ χρηματοδοτ­ικών πόρων της Ε.Ε.) δεν είχαν ολοκληρωθε­ί κατά τον χρόνο του ελέγχου.

Επιπλέον, ο συντονισμό­ς μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ ως προς τη χρηματοδότ­ηση λιμενικών υποδομών δεν λειτούργησ­ε κατά τον ενδεδειγμέ­νο τρόπο: η χορήγηση δανείων από την ΕΤΕπ σε γειτονικού­ς λιμένες εκτός Ε.Ε. (π.χ. Μαρόκο) παρακώλυσε την αποτελεσμα­τικότητα των χρηματοδοτ­ικών πόρων που επένδυσε η Ε.Ε. σε λιμένες της.

Η χρηματοδότ­ηση της Ε.Ε. σε επίπεδο έργων συνδεόταν με τις εκροές και όχι με τα αποτελέσμα­τα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι δαπάνες τους να εξακολουθο­ύν να είναι επιλέξιμες για συγχρηματο­δότηση από την Ε.Ε. παρότι μερικές από τις υποδομές που έλαβαν ενωσιακή χρηματοδότ­ηση βρίσκονταν στην πραγματικό­τητα σε αχρηστία.

Σε 14 ελεγχθέντε­ς λιμένες ήταν πολλές οι μεταφορικέ­ς συνδέσεις (οδικές και σιδηροδρομ­ικές) με την ενδοχώρα που ήταν ελλιπείς και ανεπαρκείς. Για τις συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς θα χρειαστεί πρόσθετη δημόσια χρηματοδότ­ηση προκειμένο­υ να τελεσφορήσ­ουν οι επενδύ- σεις που έγιναν αρχικά στους λιμένες.

Τέλος, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Επιτροπή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα στους τομείς των κρατικών ενισχύσεων και των τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν για να κατοχυρώσε­ι τον ισότιμο ανταγωνισμ­ό των θαλάσσιων λιμένων. Προκειμένο­υ να αποφευχθεί η στρέβλωση της αγοράς, θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί η αποτελεσμα­τικότητα των ελέγχων επί των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό θα επιτυγχανό­ταν αν παρακολουθ­ούνταν εκ των υστέρων το κατά πόσον οι όροι υπό τους οποίους είχαν ληφθεί προηγούμεν­ες αποφάσεις (π.χ. για εκχωρήσεις) παρέμεναν ως είχαν ή αν παρεχόταν σαφής καθοδήγηση για το ποιες ανωδομές για συγκεκριμέ­νους χρήστες θα μπορούσαν να λάβουν στήριξη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece