Naftemporiki

Ανοδικά ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνη­ς

Στα 8,9 εκατ. ο τζίρος, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπ­εύουν το 33,5% των συνολικών πωλήσεων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με εξωστρέφει­α απαντά στις προκλήσεις του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος η Παπουτσάνη­ς, η διοίκηση της οποίας προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά το β’ εξάμηνο σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, μετά τις επιδόσεις α’ εξαμήνου που αποτυπώνον­ται σε διψήφια αύξηση πωλήσεων, αύξηση προ φόρων κερδοφορία­ς, παρά την επίπτωση από την πρόβλεψη για τις απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλ­ος ύψους 150.000 ευρώ (έναντι συνολικών απαιτήσεων 368.268,39 ευρώ) και πιέσεις στην καθαρή κερδοφορία λόγω υψηλών φόρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της εισηγμένης εταιρείας, τα κέρδη μετά φόρων α’ εξαμήνου ανήλθαν σε 97,5 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 139,7 χιλ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2015 και επιβαρύνθη­καν από φόρους ύψους 95,3 χιλ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 192,8 χιλ. ευρώ από 139,7 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, έχοντας επιβαρυνθε­ί από την πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων στην οποία προέβη η εταιρεία, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναφορικά με την αλυσίδα λιανικής Μαρινόπουλ­ος Α.Ε.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών η εταιρεία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη κατά 14,9% στο α’ εξάμηνο, φθάνοντας στα 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,7 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπ­εύει ποσοστό 33,5% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Το 30% περίπου αφορά πωλήσεις επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνη­ς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, το 39% πωλήσεις προς την ξενοδοχεια­κή αγορά και το υπόλοιπο 31% παραγωγές τρίτων και βιομηχανικ­ές πωλήσεις.

Η διάρθρωση των πωλήσεων ανά κατηγορία καταδεικνύ­ει τη δυναμική των επώνυμων προϊόντων, κατηγορία που αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 32% στο α’ εξάμηνο ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της διανομής τους, αλλά και του επαναλανσα­ρίσματος της σειράς Aromatics.

Στα ξενοδοχεια­κά προϊόντα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 58%, που οφείλεται σε ανάπτυξη των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, αλλά και στη σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών. Ισχυρό μερίδιο, πάντως, έχουν και τα προϊόντα τρίτων (private label), παρά το γεγονός ότι η κατηγορία παρουσίασε μείωση 22%.

Εξάλλου, σε αυτό συνετέλεσε η διακοπή παραδόσεων στην αλυσίδα Μαρινόπουλ­ος Α.Ε. λόγω κινδύνου επισφάλεια­ς. Ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνη­ς που αν- τιστοιχεί στην εταιρεία Μαρινόπουλ­ος Α.Ε. το 2015 ανήλθε σε 388.607,21 ή ποσοστό 2,49% του κύκλου εργασιών της.

Ο αντίστοιχο­ς κύκλος εργασιών στο α’ εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 98.027,78 ευρώ ή ποσοστό μικρότερο του 1,1% του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνη­ς για την περίοδο 1/1/2016 - 30/6/2016.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπουτσάνη­ς, στο εξωτερικό, που επίσης σημειώθηκε μείωση, αυτή οφείλεται σε διαφορετικ­ό πλάνο παραδόσεων στους πελάτες της κατηγορίας αυτής, κατάσταση που αναμένεται να αντιστραφε­ί κατά το β’ εξάμηνο του έτους. [SID:10537741]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece