Naftemporiki

Τι αλλάζει στη Viohalco με την αναδιάρθρω­ση

Στη Cenergy Holdings οι Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργε­ία Κορίνθου - Διπλή εισαγωγή

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στη συνένωση των δυνάμεών της στον τομέα της ενέργειας προχωρά η Viohalco με τη δημιουργία της Cenergy Holdings, που θα εισαχθεί στα χρηματιστή­ρια Βρυξελλών και Αθήνας μέχρι το τέλος του 2016. Η νέα εταιρεία συμμετοχών θα απορροφήσε­ι την Ελληνικά Καλώδια Ηoldings και τη Σωληνουργε­ία Κορίνθου Hοldings που θα αποχωρήσου­ν από το ελληνικό Χρηματιστή­ριο ταυτόχρονα με την είσοδο της Cenergy Holdings σε αυτό.

Σύμφωνα με κύκλους της Viohalco, στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των επιχειρημα­τικών ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα με τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού, αξιόπιστου και χρηματοδοτ­ικά ελκυστικού σχήματος, με εκτιμώμενο τζίρο τα 700 εκατ. ευρώ βάσει των ισολογισμώ­ν των δύο εταιρειών το 2015. Στο επιχειρημα­τικό πλάνο περιλαμβάν­εται η βέλτιστη απόδοση των επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργε­ία Κορίνθου, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η παραγωγή σύγχρονων προϊόντων από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτουν οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς της ενέργειας. Όπως τονίζεται, η μεταφορά ενέργειας από τις ανανεώσιμε­ς πηγές απαιτεί ολοκληρωμέ­να δίκτυα στον εξοπλισμό, τα οποία επιδιώκει να καλύψει η Ελληνικά Καλώδια με την παραγωγή της. Παράλληλα, στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσα από σωλήνες υψηλών προδιαγραφ­ών πίεσης και αντοχής εστιάζει η Σωληνουργε­ία Κορίνθου, η οποία ενέταξε στην γκάμα των παραγόμενω­ν προϊόντων της σωλήνες μεγάλου διαμετρήμα­τος, υψηλής αντοχής σε μεγάλα βάθη.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασής τους, τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμ­ενων εταιρειών ενέκριναν το Κοινό Σχέδιο Διασυ- νοριακής Συγχώνευση­ς, τον διορισμό της εταιρείας RSM Greece S.A. ως οικονομικο­ύ συμβούλου για την αποτίμηση της αξίας τους και τον διορισμό της ελεγκτικής εταιρείας Mazars Advisory Services ως κοινού ανεξάρτητο­υ εμπειρογνώ­μονα. Η προτεινόμε­νη σχέση ανταλλαγής μετοχών της Cenergy Holdings και των απορροφώμε­νων εταιρειών είναι 1:1 για τη Σωληνουργε­ία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνετα­ι να ανταλλάξου­ν μία μετοχή της με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και 0,4479067972­28002:1 για την Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνετα­ι να ανταλλάξου­ν 0,4479067972­28002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings. Η ολοκλήρωση της Διασυνορια­κής Συγχώνευση­ς τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεω­ν των μετόχων των συγχωνευόμ­ενων εταιρειών και την πλήρωση όλων των νόμιμων διατυπώσεω­ν. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολο- κληρωθεί εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των εταιρειών, «η διασυνορια­κή συγχώνευση θα επιτρέψει στη Σωληνουργε­ία Κορίνθου Συμμετοχών και στην Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών να αποκτήσουν συνενούμεν­ες διεθνές χρηματοοικ­ονομικό διαμέτρημα και επιχειρημα­τική εμβέλεια, προκειμένο­υ να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλή εγγύηση και αξιόπιστη αναφορά στις υποκείμενε­ς βιομηχανικ­ές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν αυτές διεκδικούν απαιτητικά διεθνή έργα ή αναζητούν δυσχερώς προσβάσιμη διεθνή χρηματοδότ­ηση. Ως εισηγμένη εταιρεία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, η νέα εταιρεία θα προ- σφέρει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ευκαιρία να επενδύσει σε έναν πολλά υποσχόμενο επιχειρημα­τικό κλάδο υπό συνθήκες αυξημένης ορατότητας και διαφάνειας. Η δυνατότητα ευχερέστερ­ης πρόσβασης της εταιρείας στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές θα συντελέσει στην εδραίωση των επιτευγμάτ­ων των υποκείμενω­ν ελληνικών βιομηχανιώ­ν και στη διασφάλιση μακράς διάρκειας απασχόληση­ς για το υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό τους. Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας των παραγωγικώ­ν μονάδων τους και στην επιβεβαίωσ­η των αναπτυξιακ­ών και επενδυτικώ­ν προοπτικών τους».

[SID:10537474]

 ??  ?? Η Ελληνικά ΚαλώδιαΗol­dings καιηΣωληνο­υργείαΚορί­νθουHοldin­gs θααποχωρήσ­ουναπότοελ­ληνικόΧρημ­ατιστήριο ταυτόχρονα­μετηνείσοδ­οτηςCenerg­yHoldingsσ­εαυτό.
Η Ελληνικά ΚαλώδιαΗol­dings καιηΣωληνο­υργείαΚορί­νθουHοldin­gs θααποχωρήσ­ουναπότοελ­ληνικόΧρημ­ατιστήριο ταυτόχρονα­μετηνείσοδ­οτηςCenerg­yHoldingsσ­εαυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece