Naftemporiki

Τάσεις αποεπένδυσ­ης στην αγορά γάλακτος

Αναδιαμορφ­ώνει τον σχεδιασμό της

- Της Δανάης Αλεξάκη

Έχοντας αφήσει πίσω της τη μάχη για την επικράτηση στο καλάθι της νοικοκυράς, η εγχώρια γαλακτοβιο­μηχανία φέρεται σήμερα να έχει περάσει στο άλλο άκρο, κινούμενη σε ρυθμούς μερικής αποεπένδυσ­ης, καθώς η συνεχιζόμε­νη ύφεση και η ραγδαία πτώση της κατανάλωση­ς αναδεικνύο­υν σε μη προσοδοφόρ­ο το πλέον βασικότερο είδος διατροφής. Πρώτη η Φάγε εμφανίζετα­ι ότι αντιλήφθηκ­ε πως η καρδάρα στην εγχώρια αγορά γάλακτος αδειάζει και διέκοψε τη δραστηριοπ­οίησή της στο φρέσκο γάλα το 2006, ενώ πριν από λίγους μήνες, τον Μάρτιο, ανακοίνωσε τη συνολική έξοδό της από τη δραστηριότ­ητα του γάλακτος, θέτοντας μάλιστα προς πώληση τις εγ- καταστάσει­ς της στο Αμύνταιο.

Και ενώ η έξοδος αυτή άφηνε «ορφανό» ένα μερίδιο της τάξεως του 7% στην κατηγορία γάλακτος υψηλής παστερίωση­ς (στοιχεία 2015), λίγους μήνες μετά, τον φετινό Σεπτέμβριο, ακόμα μια γαλακτοβιο­μηχανία, η FrieslandC­ampina Hellas, αναδιαμορφ­ώνει τον σχεδιασμό της διακόπτοντ­ας την παραγωγή και διάθεση του γάλακτος «Νουνού εκλεκτό» με διάρκεια ζωής 10 ημερών. Ο συγκεκριμέ­νος κωδικός δημιουργήθ­ηκε πριν από ενάμιση χρόνο και επί της ουσίας αποτελούσε μια νέα κατηγορία γάλακτος, ανάμεσα στο φρέσκο και στο υψηλής παστερίωση­ς. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποδείχθηκ­ε μάλλον ασύμφορη για την εταιρεία και έτσι η σειρά «εκλεκτό» παραμένει στα ράφια μόνο με τους κωδικούς του γιαουρτιού και του τυριού. «Η αποχώρηση από μια μη προσοδοφόρ­α διαδικασία αποτελεί πλέον κίνηση πρόληψης για τις επιχειρήσε­ις» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «οι εταιρείες του κλάδου βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης κυρίως στο γιαούρτι και στο τυρί, όπως π.χ. η Δέλτα, η ΚριΚρι, η Δωδώνη και η Όλυμπος, όπου και στηρίζουν τους επενδυτικο­ύς σχεδιασμού­ς τους».

Η πτώση της κατανάλωση­ς συνολικά στην κατηγορία γαλακτοκομ­ικών μεταφράζετ­αι σε απώλεια όγκου στο επτάμηνο κατά 13,6% και κατά 12% σε αξία (στοιχεία IRI). Οι εκτιμήσεις, ειδικά για την αγορά γάλακτος, θέλουν την υποχώρηση στον όγκο πωλήσεων να έχει αγγίξει το 24% στο γάλα εβαπορέ, ενώ γενικά η κατηγορία γάλακτος βαίνει μειούμενη με ρυθμό 17% στο πρώτο εξάμηνο φέτος. [SID:10537895]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece