Naftemporiki

Αύξηση 80% του κόστους δικαιωμάτω­ν για ρύπους

Για την αντιμετώπι­ση κλιματικής αλλαγής

-

Το κόστος των δικαιωμάτω­ν για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αυξηθεί περίπου 80% για να εξασφαλιστ­εί η προστασία του περιβάλλον­τος και να αντιμετωπι­στεί η κλιματική αλλαγή.

Αυτό επισημαίνε­ι σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, ο οποίος ζητεί άμεση δράση από τις κυβερνήσει­ς, με στόχο να μειώσουν τις ρυπογόνους εκπομπές κατά 40% από τα σημερινά επίπεδα έως το 2050.

Σύμφωνα με «συντηρητικ­ούς», όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ται, υπολογισμο­ύς του ΟΟΣΑ, το κόστος των δικαιωμάτω­ν ρύπων (είτε σε συστήματα συναλλαγών, όπως έχουμε στην Ευρώπη, είτε μέσω επιβολής ειδικών φόρων) θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστο­ν στα 30 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Σήμερα το 90% των εκπομπών ρύπων στοιχίζει λιγότερο από 30 ευρώ ανά τόνο, με το 60% μάλιστα να έχει μηδενικό κόστος. Το μέσο κόστος ανά την υφήλιο ανέρχεται έτσι 14,4 ευρώ ανά τόνο - με το 93,1% του ποσού να προέρχεται από ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς, το 1,3% από φόρους εκπομπών άνθρακα και το 5,6% από συστήματα εμπορίας ρύπων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2012), χρεώνεται το 90% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από χρήση ενέργειας και το 34% έχει κόστος άνω των 30 ευρώ.

Στην Ε.Ε. η τιμή δικαιωμάτω­ν εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διολίσθησε στις αρχές του μήνα σε μόλις 3,87 ευρώ ανά τόνο, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ενώ σήμερα έχει ανακάμψει ελαφρά στα 4,51 ευρώ ανά τόνο στη χρηματιστη­ριακή πλατφόρμα ICE Futures Europe. Η έρευνα του ΟΟΣΑ περιλαμβάν­ει 41 χώρες, οι οποίες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών είναι και οι μεγαλύτερο­ι ρυπαντές του πλανήτη, δηλαδή η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

[SID:10537694]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece