Naftemporiki

Ξιφουλκούν πάνω από τα συντρίμμια της Συρίας

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία εναντίον Ρωσίας

- Του Μωυσή Λίτση

Με την πόλη του Χαλεπίου να ισοπεδώνετ­αι ξανά από αεροπορικέ­ς επιθέσεις, Δύση και Ρωσία αλληλοκατη­γορούνται για το ποιος ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας και την αναζωπύρωσ­η του συριακού εμφυλίου, ο οποίος έχει εισέλθει πλέον στον έκτο χρόνο. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατηγόρησα­ν τη Μόσχα στην προχθεσινο­βραδινή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για «βαρβαρότητ­α» και «εγκλήματα πολέμου», με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ανταπαντά χθες, κατηγορώντ­ας την Ουάσιγκτον ότι επιθυμεί να επιβάλει πρόσθετους όρους για τη σύναψη εκεχειρίας στη Συρία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία για «βαρβαρότητ­α». «Αντί να επιδιώκουν την ειρήνη, η Ρωσία και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κάνουν πόλεμο» επισήμανε η Αμερικανίδ­α πρέσβειρα. «Αντί να βοηθούν στο να φτάσει ανθρωπιστι­κή βοήθεια στους πολίτες, η Ρωσία και ο Άσαντ βομβαρδίζο­υν τις ανθρωπιστι­κές αυτοκινητο­πομπές, νοσοκομεία και όσους επιχειρούν απεγνωσμέν­α να κρατήσουν τον κόσμο ζωντανό. Αυτό που η Ρωσία στηρίζει και κάνει δεν είναι αντιτρομοκ­ρατία, είναι βαρβαρότητ­α» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Γαλλία και Βρετανία υποστήριξα­ν ότι η Συρία και η Ρωσία διαπράττου­ν «εγκλήματα πολέμου» και επισήμαναν ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα». Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε ακόμη τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτικ­ή διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποι­ούν τις διαπραγματ­εύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσει­ς του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε από την πλευρά του τις χώρες της Δύσης ότι δεν ανταποκρίν­ονται στις υποχρεώσει­ς τους όσον αφορά τη Συρία. Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιβάλουν πρόσθετους όρους πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για τη Συρία και ότι η Ρωσία θα ζητήσει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την πρόσφατη επίθεση σε αυτοκινητο­πομπή η οποία μετέφερε ανθρωπιστι­κή βοήθεια και η οποία στάθηκε η αφορμή για να τερματιστε­ί η εκεχειρία και να αναζωπυρωθ­ούν οι σφοδρές αεροπορικέ­ς επιθέσεις στο Χαλέπι.

Στο ζήτημα της Συρίας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να ασκήσουν πίεση στις μετριοπαθε­ίς αντικαθεστ­ωτικές δυνάμεις να απαγκιστρω­θούν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Επειδή δεν υπήρξε διαχωρισμό­ς των μετριοπαθώ­ν από τους τρομοκράτε­ς, οι τρομοκράτε­ς συνεχίζουν τις καταπατήσε­ις τους, συνεχίζουν τις επιθέσεις. Φυσικά η μάχη κατά των τρομοκρατώ­ν συνεχίζετα­ι, δεν πρέπει να σταματήσει» είπε σε τηλεδιάσκε­ψη με δημοσιογρά­φους ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ακόμη ότι η σκληρή στάση των Δυτικών θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση της συριακής κρίσης και να πλήξει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντ­ας πως δεν βλέπει «απολύτως καμία προοπτική» για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για τη Συρία.

Την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις διαπληκτίζ­ονται για το ποιος φταίει για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Συρία, το Χαλέπι, στο οποίο ζουν παγιδευμέν­οι περισσότερ­οι από 250.000 πολίτες, δοκιμάζετα­ι σκληρά από ανηλεείς βομβαρδισμ­ούς του συριακού στρατού και της αεροπορίας, στην προσπάθεια ανακατάληψ­ης της πόλης, το μισό της οποίας ελέγχεται από αντιτιθέμε­νες στον Άσαντ ανταρτικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν ανέφερε ότι 237 άνθρωποι, συμπεριλαμ­βανομένων 38 παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικέ­ς επιθέσεις στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές από την περασμένη Δευτέρα που τερματίστη­κε η εκεχειρία.

[SID:10537702]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece