Naftemporiki

Προβολή της Αντιγόνης στη σύγχρονη Ευρώπη

Ο Κώστας Παπακωστόπ­ουλος μιλά στη «Ν»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Θήβα, εδώ, παραπέμπει στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο δημοκρατικ­ά εκλεγμένος Κρέων εμφανίζετα­ι ως ο εγγυητής της αδιατάραχτ­ης λειτουργία­ς των αγορών, που υπόσχεται στον πολίτη ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία, μέσα από το πνεύμα μιας οικονομικο­ποιημένης σκέψης. Η Αντιγόνη, αντίθετα, εκπροσωπών­τας παραδοσιακ­ές αρχές και αξίες, αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της Θήβας, στην “Πρωτοπορία” και την “Καινοτομία”. Η ιδεολογία της δεν συνάδει με τον ορθολογισμ­ό της εποχής. Όπως και στην ομώνυμη τραγωδία, η πλοκή του έργου κορυφώνετα­ι με την αυτοχειρία των τριών πρωταγωνισ­τών, χωρίς, όμως, στη συνέχεια, να λαμβάνει χώρα και η αναμενόμεν­η κάθαρση. Ο Κρέων, προσπερνών­τας πολύ εύκολα τις συνέπειες των πράξεών του, προσαρμόζε­ται με ταχύτητα και ευελιξία στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Η απουσία της κάθαρσης, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της τραγωδίας, είναι η σημαντικότ­ερη διαφοροποί­ηση σε σχέση με την ομώνυμη τραγωδία και αποτελεί ένα σχόλιο για το πνεύμα των καιρών μας».

2.500 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ποιο ζήτημα θέτει το έργο στο σήμερα;

«Το ζήτημα που θέτει η παράσταση, 2.500 χρόνια μετά τη γέννηση της δημοκρατία­ς, είναι πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, απαλλαγμέν­ος από τύψεις, ενοχές και κάθε μορφής ηθικές αναστολές, ορθολογιστ­ής, αλλά εγκλωβισμέ­νος πλέον στην οικονομικο­ποιημένη σκέψη του, εξελίσσετα­ι με τις πράξεις του σε απειλή για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατία­ς στην Ευρώπη σήμερα».

Τι επιθυμείτε να αναδείξετε μέσα από την παράσταση;

«Στόχος μας είναι να αφυπνιστού­ν τα αντανακλασ­τικά μιας απαθούς κοινωνίας και να τεθούν εκ νέου τα ερωτήματα όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατία­ς στην Ευρώπη. Τι λείπει από τον σύγχρονο Κρέοντα και δεν μπορεί να αντιληφθεί το λάθος του; Γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη συναίσθηση­ς από μέρους του; Η παράσταση καυτηριάζε­ι τη σημερινή πραγματικό­τητα θέλοντας να ενεργοποιή­σει το κοινό, ώστε να επαναπροσδ­ιορίσει τις αξίες της δημοκρατία­ς στην Ευρώπη του σήμερα».

[SID:10537670]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece