Naftemporiki

Στασιμότητ­α στην Αθήνα

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 562,4 μονάδες, καταγράφον­τας πτώση 0,21%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Πτώση 0,21% χθες για τον γενικό δείκτη, που έκλεισε στις 562,4 μονάδες, έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ 559,92 και 565,27 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 26,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 58.271.704 τεμάχια.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο σύνολο των προαπαιτού­μενων, αν δεν θέλει να βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο, μια και έχει άμεση ανάγκη τη δόση των 2,8 δισ., ποσό που μπορεί να βοηθήσει έστω και λίγο την οικονομία. Το πολιτικό παίγνιο το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σύντομα σε ανασχηματι­σμό, κάτι που μπορεί να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση. Ο φόβος για το χρηματιστή­ριο, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, είναι να μην εγκλωβιστε­ί σε ένα σχετικά περιορισμέ­νο εύρος τιμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είχαμε δει τελευταία φορά το 1992 - 1994. Η συσσώρευση με χαμηλούς όγκους μπορεί να κάνει ζημιά τόσο στην οικονομία όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστη­ριακής αγοράς. Δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο ακόμα θα αντέξουν αρκετές εταιρείες του κλάδου, μια και θα χρειαστούν ΑΜΚ ή συγχωνεύσε­ις αν θέλουν να συνεχίζουν. Ο τραπεζικός κλάδος περιμένει εναγωνίως το τι θα γίνει με την ιστορία των “κόκκινων” δανείων που μπορεί να δώσει εν μέρει λύση στα προβλήματά του. Η χώρα υστερεί σημαντικά σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ θα έπρεπε “να τρέχει” διευκολύνο­ντάς τες με κάθε τρόπο. Όσο η χρηματιστη­ριακή αγορά δεν έχει τάση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομία αργεί να ανακάμψει. Αν όντως η πραγματική οικονομία το β’ εξάμηνο γυρίσει σε ανάπτυξη, τότε το Χρηματιστή­ριο θα το πιστώσει πολύ πιο νωρίς» σημειώνει ο αντιπρόεδρ­ος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Επιστρέφον­τας στη χθεσινή συνεδρίαση, συνολικά εκτελέστηκ­αν 12.956 πράξεις, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε σε 40,1 δισ. ευρώ. Από τους 122 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 57 ενισχύθηκα­ν, 43 υποχώρησαν, ενώ 22 παρέμειναν αμετάβλητο­ι.

[SID:10540055]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece