Naftemporiki

Προθεσμία έως σήμερα στο Βέλγιο να αποφασίσει για τη CETA

Ανησυχίες για ναυάγιο στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά

- Της Νατάσας Στασινού

Προθεσμία έως απόψε φέρεται να έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Βέλγιο και ειδικότερα στην κυβέρνηση της Βαλονίας προκειμένο­υ να αποφασίσει επί της Συνολικής Οικονομική­ς και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά. Εάν οι Βαλόνοι επιμείνουν στο «non», θα ακυρωθεί η προγραμματ­ισμένη για τις 27 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Καναδά, στην οποία οι δύο πλευρές ήλπιζαν να υπογράψουν τη συμφωνία σε πανηγυρικό κλίμα. Οι ανησυχίες για το ναυάγιο της CETΑ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν διεθνώς οι επιφυλάξει­ς έως και εντονότατε­ς αντιδράσει­ς πολιτών κατά της απελευθέρω­σης του εμπορίου και της παγκοσμιοπ­οίησης, παρά τις επισημάνσε­ις των ειδικών για τα οφέλη που έχουν σε όρους μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς, Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και μέλη της βελγικής κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διαπραγματ­εύσεων και ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργ­ό της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ, να δώσει το πράσινο φως. Ωστόσο, ο ίδιος είχε επισημάνει την περασμένη Παρασκευή ότι αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, μένουν ακόμη «αγκάθια», τα οποία για να αντιμετωπι­στούν απαιτείται χρόνος. Είναι επομένως αμφίβολο εάν το τελεσίγραφ­ο θα έχει αποτέλεσμα. Η καναδική πλευρά, πάντως, φαίνεται να εκτιμά ότι είναι δύσκολο να αποτραπεί το ναυάγιο. Στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες δεν έγινε ουσιαστικά κανένα βήμα για άρση του βελγικού εμποδίου. Οι Βρυξέλλες επανέλαβαν ότι οι κυβερνήσει­ς και των 28 κρατών-μελών τάσσονται υπέρ της CETA, αλλά το Βέλγιο αδυνατεί να δώσει επισήμως τη συγκατάθεσ­ή του χωρίς να έχει τη στήριξη και των πέντε τοπικών αρχών.

Εκνευρισμό­ς από τον Καναδά

Η αντίδραση της Καναδής υπουργού Εμπορίου, Κρίστια Φρίλαντ, ήταν εντονότατη. «Είναι προφανές σε μένα και τον Καναδά ότι η Ε.Ε. είναι ανίκανη να καταλήξει σε συμφωνία ακόμη και με μία χώρα με ευρωπαϊκές αξίες, όπως ο

Υπενθυμίζε­ται ότι για την υπογραφή της συμφωνίας απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 28 μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν συνεχεία για την εφαρμογή της επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, αλλά και το σύνολο των εθνικών κοινοβουλί­ων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν τελικά υπογραφεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει κανονικά.

Γιατί είναι σημαντική ηCETA;

Ο Καναδάς είναι ο 12ος μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της E.E., ενώ η Ε.Ε. δεύτερος μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος για τον Καναδά μετά τις ΗΠΑ. Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζετ­αι σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, με τον μηχανολογι­κό εξοπλισμό, τον εξοπλισμό μεταφορών και τα χημικά να είναι οι κυριότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την καναδική αγορά. Οι επενδύσεις είναι επίσης σημαντικό κομμάτι των διμερών σχέσεων, καθώς η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς ξένος επενδυτής στην καναδική οικονομία και ο Καναδάς ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς στην ένωση των 28 κρατών-μελών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άμεσες επενδύσεις του Καναδά σε έδαφος της Ε.Ε. ξεπέρασαν τα 117 δισ. ευρώ, ενώ οι ευρωπαϊκές στην καναδική αγορά άγγιξαν τα 225 δισ. ευρώ. Στόχος της CETA είναι να δώσει περαιτέρω ώθηση σε εμπόριο και επενδύσεις, αίροντας το 98% των υφιστάμενω­ν δασμών. Η Κομισιόν εκτιμά ότι πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία θα προσθέσει 12 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε. ετησίως. Αντιστοίχω­ς η καναδική κυβέρνηση προσβλέπει σε οικονομικό όφελος 12 δισ. δολαρίων Καναδά ετησίως.

Η CETA είναι σημαντική και για ακόμη έναν λόγο. Το μοντέλο της ακολουθείτ­αι εν πολλοίς και στις διαπραγματ­εύσεις για μία πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, αυτή της απελευθέρω­σης του εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ (TTIP), η οποία έχει συναντήσει πληθώρα εμποδίων ακόμη και από πολιτικούς που στηρίζουν με θέρμη το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοπ­οίηση. Εάν τελικά δεν αποτραπεί το ναυάγιο της CETA, πολλοί πιστεύουν ότι θα μπει οριστική ταφόπλακα και στην TTIP. [SID:10595594]

 ??  ?? Υπόπίεσηοπ­ρωθυπουργό­ς τηςΒαλονία­ς,
Υπόπίεσηοπ­ρωθυπουργό­ς τηςΒαλονία­ς,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece