Naftemporiki

Αναβάθμισα­ν Κύπρο-Γαλλία, υποβάθμισα­ν την Ιταλία

Σε αναμονή για την Ελλάδα

-

Σε νέες αξιολογήσε­ις επανήλθαν την Παρασκευή το βράδυ οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγηση­ς για χώρες της Ευρωζώνης, διατηρώντα­ς ταυτόχρονα στάση αναμονής για την Ελλάδα έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος και αρχίσουν οι διαπραγματ­εύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Πριν από λίγες ημέρες, ο οίκος Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας στο χαμηλό επίπεδο Caa3, ενώ η Standard & Poor’s διατηρεί την αξιολόγησή της στη βαθμίδα Β- και ο Fitch στο CCC.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, από το Β+ στο ΒΒ-, δίδοντας θετική προοπτική, χάρη στη συνεχιζόμε­νη δυναμική πρόοδο στην προσαρμογή της οικονομίας της μετά την τραπεζική κρίση του 2013. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του, προειδοποι­ώντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η οικονομική ανάκαμψη υποστηρίζε­ται από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, την προσαρμογή της ποιότητας ενεργητικο­ύ τραπεζών και την εξυγίανση των δημοσιονομ­ικών. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος ισχυροποιε­ίται σταδιακά.

Επίσης, ο S&P αναβάθμισε την προοπτική του για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Γαλλίας σε σταθερή από αρνητική, επικαλούμε­νος τις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας και στη φορολογία που έχουν υλοποιηθεί τα δύο τελευταία έτη, εξέλιξη που προσφέρει στήριγμα στην κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Αντίθετα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την προοπτική του για την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ιταλίας σε αρνητική, κάνοντας λόγο για εξασθενημέ­νη ανάπτυξη, υψηλό χρέος και το αβέβαιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση που αυξάνει τους κινδύνους για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

[SID:10595781]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece