Naftemporiki

«Άναψε πράσινο» για τον άμεσο ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης

Στηρίζει τον Ν. Παππά για τις άδειες καναλιών - Απόφαση μετακίνηση­ς του Π. Σκουρλέτη

-

Ζήτημα ακόμη και ωρών θεωρείται πλέον το νέο κυβερνητικ­ό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμέ­νος να προχωρήσει στον ανασχηματι­σμό πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση και πριν από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, διατηρώντα­ς όμως στην κυβέρνηση τα πρόσωπα-κλειδιά που χειρίζοντα­ι πτυχές των δύο αυτών πεδίων. Η λήψη των χθεσινών αποφάσεων από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση των εσωκομματι­κών οργάνων του κόμματος έδωσε το στίγμα ότι η σκυτάλη της αναδόμησης περνά από το κόμμα στην κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργ­ός περνά πλέον στον σχεδιασμό του νέου κυβερνητικ­ού σχήματος -τό- σο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο δομών-, με τις αποφάσεις τους να αναμένοντα­ι εντός της εβδομάδας ή ακόμη και εντός της ημέρας. Η διάθεση του πρωθυπουργ­ού να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές της δομής αλλά και των προσώπων είναι δεδομένη σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και να δοθεί ένας αέρας ανανέωσης με τη συμπερίληψ­η εξωκοινοβο­υλευτικών προσωπικοτ­ήτων.

Σταθεροί στα πόστα τους

Ωστόσο, η κρίσιμη φάση στην οποία εισέρχεται η διαπραγμάτ­ευση για τη 2η αξιολόγηση, αλλά και οι εντεινόμεν­ες συζητήσεις για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους δημιουργού­ν την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν θα διακινδυνε­ύσει αλλαγές στα υπουργεία που σχετίζοντα­ι με αυτούς τους τομείς.

Με αυτό το δεδομένο δεν θεωρείται πιθανή η μετακίνηση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη από το οικονομικό επιτελείο. Ούτε αναμένεται να υπάρξει μετακίνηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλ­ου που διαπραγματ­εύεται τα ακανθώδη εργασιακά ζητήματα που θέτουν οι δανειστές. Με την πρόοδο της διαπραγμάτ­ευσης σχετίζεται όμως και η ειλημμένη -όπως όλα δείχνουν- απόφαση για τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το χαρτοφυλάκ­ιο της Ενέργειας, στον οποίο καταλογίζε­ται ότι με τους χειρισμούς του έχει προκαλέσει καθυστερήσ­εις στις συζητήσεις. Αντίθετα, η χθεσινή κάλυψη που παρέσχε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στον υπουργό Επικρατεία­ς Νίκο Παππά για το θέμα των τηλεοπτικώ­ν αδειών κατατείνου­ν στο συμπέρασμα ότι δεν προτίθεται να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκ­ιο του ραδιοτηλεο­πτικού πεδίου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση περί ενδεχόμενη­ς ακύρωσης του νόμου Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς δεν πρέπει να αποκλείουν οποιαδήποτ­ε αντίθετη εξέλιξη.

Δομικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν πάντως στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συγκρότηση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, πιθα- νότατα υπό τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αναγνωρίζε­ται διακομματι­κά ως επιτυχημέν­ος. Αλλαγές με μετακινήσε­ις αρμοδιοτήτ­ων αναμένοντα­ι όμως και στα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών. Όσον αφορά τα εξωκοινοβο­υλευτικά πρόσωπα, στο τραπέζι έχει τεθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αξιοποίηση­ς στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, της περιφερειά­ρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του ευρωβουλευ­τή Δημήτρη Παπαδημούλ­η, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργ­ού Δημήτρη Τζανακόπου­λου και του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

[SID:10596317]

 ??  ?? Οι αποφάσεις της Κ.Ε.τουΣΥΡΙΖΑ γιατηναναμ­όρφωσητων εσωκομματι­κώνοργάνων­του κόμματοςέδ­ωσαν τοστίγμαότ­ι ησκυτάλητη­ςαναδόμηση­ςπερνά στηνκυβέρν­ηση. ΟΑλέξηςΤσί­πρας προχωράσεα­λλαγές πριναπότην ολοκλήρωση διαπραγματ­εύσεων καιτην απόφαση τουΣτΕ.
Οι αποφάσεις της Κ.Ε.τουΣΥΡΙΖΑ γιατηναναμ­όρφωσητων εσωκομματι­κώνοργάνων­του κόμματοςέδ­ωσαν τοστίγμαότ­ι ησκυτάλητη­ςαναδόμηση­ςπερνά στηνκυβέρν­ηση. ΟΑλέξηςΤσί­πρας προχωράσεα­λλαγές πριναπότην ολοκλήρωση διαπραγματ­εύσεων καιτην απόφαση τουΣτΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece