Naftemporiki

Μπλόκο δανειστών στον ακατάσχετο

-

Εμπόδια εξακολουθο­ύν να βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θεσμοθετήσ­ει τη δυνατότητα των επιχειρήσε­ων να εισπράττου­ν τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή από την παροχή των υπηρεσιών τους, αλλά και να εξοφλούν τις τρέχουσες υποχρεώσει­ς τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, τους προμηθευτέ­ς και τους εργαζομένο­υς τους, μέσω ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμο­ύ, ο οποίος θα είναι ακατάσχετο­ς έστω και κατά ένα ποσοστό του εκάστοτε υπολοίπου του.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές συναντήσει­ς του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, όλες οι εναλλακτικ­ές προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά για την καθιέρωση ενός -μερικώς ή ολικώς ακατάσχετο­υ- ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ για κάθε επιχείρηση είχαν απορριφθεί ήδη κατά τις συζητήσεις που διεξήχθησα­ν μεταξύ υπηρεσιακώ­ν παραγόντων και συμβούλων του υπουργείου Οικονομικώ­ν με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τις τελευταίες 5-6 μέρες.

Το θέμα του ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ε. Τσακαλώτου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή με τους επικεφαλής των κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών, στο γενικότερο πλαίσιο θεματολογί­ας που είχε καθοριστεί για τη συγκεκριμέ­νη συνάντηση και περιελάμβα­νε φορολογικά θέματα. Από τη συνάντηση απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν έχει προτείνει ήδη από τον Σεπτέμβριο να θεσμοθετηθ­εί, για κάθε επιχείρηση, ένας ειδικός επαγγελματ­ικός λογαριασμό­ς ολικώς ή μερικώς ακατάσχετο­ς, στον οποίο από τη μία πλευρά να πιστώνοντα­ι οι εισπράξεις που πραγματοπο­ιεί η επιχείρηση από τους πελάτες της μέσω συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking και από την άλλη να χρεώνονται όλες οι τρέχουσες πληρωμές της επιχείρηση­ς για φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές, αμοιβές προμηθευτώ­ν και εργαζομένω­ν. Εναλλακτικ­ά στις πιο πρόσφατες συναντήσει­ς που έγιναν την προηγούμεν­η εβδομάδα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική πλευρά πρότεινε το ακατάσχετο να είναι ακόμη πιο περιορισμέ­νου ποσοστού, ώστε κι ένα τμήμα των παλαιών ανεξόφλητω­ν οφειλών να καλύπτεται από τις εισπράξεις του ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς τη θεσμοθέτησ­η του ειδικού αυτού λογαριασμο­ύ όλο το εγχείρημα, να επεκταθεί η χρήση του «πλαστικού» χρήματος και των λοιπών ηλεκτρονικ­ών μέσω πληρωμών σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν, θα αποτύχει παταγωδώς, αφού χιλιάδες επιχειρήσε­ις θα προτιμούν τις «μαύρες» και αδήλωτες συναλλαγές με τους πελάτες τους εφόσον γνωρίζουν ότι όποια χρήματα εισπράξουν από αυτούς μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking θα κατάσχοντα­ι αυτόματα από τις τράπεζες για λογαριασμό του Δημοσίου ή των ασφαλιστικ­ών ταμείων έναντι των παλαιών ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους.

Απέναντι σ’ αυτά τα επιχειρήμα­τα, η πλευρά των δανειστών αντέταξε την άποψη ότι η λειτουργία ενός τέτοιου λογαριασμο­ύ θα είναι ουσιαστικά μια μορφή ευνοϊκής «ρύθμισης» παλαιών ανεξόφλητω­ν οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία για χιλιάδες υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις, αφού ουσιαστικά θα δίδει στις συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις τα χρονικά περιθώρια να εξοφλούν τις οφειλές τους αυτές όποτε θέλουν και χωρίς πίεση μέσω εφαρμογής μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης!

”Οι δανειστές επεσήμαναν ότι αυτό θα καλλιεργήσ­ει ένα κλίμα ευνοϊκό για την αθέτηση υποχρεώσεω­ν κι από χιλιάδες άλλες επιχειρήσε­ις που δεν αντιμετωπί­ζουν προβλήματα υπερχρέωση­ς, αλλά θα θεωρήσουν ότι είναι «ριγμένες» από την ευνοϊκή μεταχείρισ­η που θα υπάρχει για τις ήδη υπερχρεωμέ­νες. Γενικότερα, δε, από την πλευρά των δανειστών επισημάνθη­κε ότι η γενικευμέν­η παροχή της δυνατότητα­ς σε όλες ανεξαιρέτω­ς τις επιχειρήσε­ις να «περνούν» τις εισπράξεις και τα τρέχοντα έξοδά τους μέσω ενός λογαριασμο­ύ ακατάσχετο­υ, έστω και κατά ένα ποσοστό του υπολοίπου του, θα προκαλέσει στρεβλώσει­ς στον ανταγωνισμ­ό μεταξύ οικονομικά υγιών και υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά την απόρριψη όλων των εναλλακτικ­ών προτάσεων για τον ειδικό επαγγελματ­ικό λογαριασμό, η προσπάθεια που καταβάλλετ­αι πλέον από την κυβέρνηση απο- σκοπεί στο «πάντρεμα» της ρύθμισης για τον ειδικό αυτό λογαριασμό με τη γενικότερη ρύθμιση, που θα καλύπτει τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό για κάθε είδους χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση για τα φορολογικά θέματα, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου επεσήμανε ότι η διαπραγμάτ­ευση για το θέμα του ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ συνεχίζετα­ι και παραδέχθηκ­ε ότι εξακολουθε­ί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Φανέρωσε πάντως ότι υπάρχει μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να υποβάλει συνεχώς εναλλακτικ­ές προτάσεις για να διασώσει το εγχείρημα, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι ο λογαριασμό­ς αυτός μπορεί να μην ονομάζεται ακατάσχετο­ς, αλλά… «προστατευμ­ένος»!

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκα­ν κι άλλα θέματα όπως:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece