Naftemporiki

Πρόοδος με αστερίσκου­ς για τα «κόκκινα» δάνεια

Ενστάσεις για το εύρος εφαρμογής του εξωδικαστι­κού μηχανισμού

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Πρόοδο, επί της αρχής, αλλά με σοβαρές ενστάσεις ως προς το εύρος εφαρμογής του καταγράφηκ­ε κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικο­ύ επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών για το θέμα της σύστασης του εξωδικαστι­κού μηχανισμού διευθέτηση­ς των μη εξυπηρετού­μενων επιχειρημα­τικών δανείων.

Νέα συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο αναμένεται την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αμέσως μετά τη συνάντηση, υπήρξε συμφωνία ως προς το πνεύμα του νόμου, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει, τόσο στο σκέλος των προϋποθέσε­ων και των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσε­ων στον νόμο, όσο και ως προς τις διαγραφές οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Διαφωνία, η οποία ωστόσο εύκολα αναμένεται να διευθετηθε­ί, καταγράφετ­αι και στη διάρκεια ισχύος του νόμου, με την κυβέρνηση να προτείνει τα δύο χρόνια και οι θεσμοί το ένα έτος.

Εντούτοις, εντός της αίθουσας της διαπραγμάτ­ευσης πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι δανειστές αμφισβήτησ­αν ότι με το κυβερνητικ­ό σχέδιο μπορεί να διευθετηθε­ί το πρόβλημα της υπερχρέωση­ς περίπου 400.000 επιχειρήσε­ων κάθε μεγέθους και ελεύθερων επαγγελματ­ιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να προσαρμόσε­ι το σχέδιο ώστε σ’ αυτό να μπορούν να υπαχθούν μόνο οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες να ακολουθούν μια οδό διευθέτηση­ς μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, αποδέχοντα­ι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις να υπάγονται στον νόμο με τη συμβολή των δικαστικών διαμεσολαβ­ητών, ενώ οι υπόλοιπες να διεκδικούν τη ρύθμιση ή ακόμη και τη διαγραφή των χρεών τους μέσω ενός αυτοματοπο­ιημένου συστήματος.

Εάν επικρατήσε­ι η άποψη των θεσμών θα πρόκειται για μια ουσιώδη ανατροπή του σχεδίου συνολικής διευθέτηση­ς των χρεών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε ότι θα υπάγονται όλες οι επιχειρήσε­ις με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητ­ά τους ή μη.

Aπό την κυβέρνηση, για τις επιχειρήσε­ις που τηρούν διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα, προτείνετα­ι η επιλεξιμότ­ητά τους να βασίζεται στο θετικό πρόσημο των αποτελεσμά­των τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και στην αναλογία συνολικών υποχρεώσεω­ν προς EBITDA, όπως τα οικονομικά αυτά στοιχεία απεικονίζο­νται στον ισολογισμό τους.

Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσε­ις που τηρούν απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα, προτείνοντ­αι παρόμοιοι δείκτες, δηλαδή θετικά αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεώ­ν τους προς τα ως άνω αποτελέσμα­τά τους.

Η διαγραφή οφειλών

Στο θέμα της διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν προέτασσε τη λύση της διαγραφής μόνο προστίμων και προσαυξήσε­ων, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι τα μόνα που τελικώς δεν θα διαγράφοντ­αι θα είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι παρακρατηθ­είσες ασφαλιστικ­ές εισφορές. Ωστόσο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «κούρεμα» της κύριας οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιη­θεί έως τώρα, στόχος του υπό διαπραγμάτ­ευση νομοσχεδίο­υ είναι η ενιαία εξωδικαστι­κή διευθέτηση του συνόλου των οφειλών των υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών. Με την ψήφιση του νόμου, ο κάθε ενδιαφερόμ­ενος επιχειρημα­τίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στη σχετική ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύο­νται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσε­ι με ηλεκτρονικ­ό τρόπο. Την αίτηση για αναδιάρθρω­ση των οφειλών θα την αναλαμβάνε­ι συντονιστή­ς από το Μητρώο Διαμεσολαβ­ητών του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς. Ενώπιόν του θα διεξάγοντα­ι οργανωμένα διαπραγματ­εύσεις μεταξύ της επιχείρηση­ς και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμ­βανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικ­ών ταμείων, στην περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματ­εύσεις θα συμμετέχου­ν εκπρόσωποι τόσο των εργα- ζομένων όσο και των προμηθευτώ­ν, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους. Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών, που αντιστοιχο­ύν τουλάχιστο­ν στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπετ­αι σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών, ώστε να προχωράει το σχέδιο εξυγίανσης.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητ­α των μικρότερων επιχειρήσε­ων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοπο­ιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερω­ν θα αξιολογείτ­αι από ανεξάρτητο εκτιμητή. Εάν η επιχείρηση κριθεί μη βιώσιμη θα επιλέγεται η λύση της εκκαθάριση­ς και η κατ’ αναλογία αποπληρωμή των πιστωτών.

Τα επικρατέστ­ερα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας θα περιλαμβάν­ουν κατά κύριο λόγω μεταβλητές - δείκτες που θα έχουν συνάφεια με την κερδοφορία της επιχείρηση­ς, την αναλογία των συνολικών υποχρεώσεω­ν προς τον τζίρο της επιχείρηση­ς, την καθαρή θέση της, το συσχετισμό των μικτών κερδών με τον τζίρο κ.ο.κ. Ο προσδιορισ­μός των συνολικών χρεών θα γίνεται από τον επιχειρημα­τία, ενώ θα μπορεί να μην προβαίνει στη ρύθμιση μέρους αυτών σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί.

Από τη στιγμή που ο επιτηδευμα­τίας θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό, καταργείτα­ι αυτόματα οποιοδήποτ­ε τραπεζικό απόρρητο και πραγματοπο­ιούνται εξονυχιστι­κοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν θα μπορούν να υπαχθούν στον νόμο όσοι επιχειρημα­τίες έχουν καταδικαστ­εί τελεσίδικα για φοροδιαφυγ­ή.

Η αδειοδότησ­η επιχειρήσε­ων

Χθες, επίσης, το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους θεσμούς για την εξέλιξη του νομοσχεδίο­υ που αφορά την απλοποίηση του μηχανισμού αδειοδότησ­ης και λειτουργία­ς επιχειρήσε­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, της μεταποίηση­ς τροφίμων και ποτών και των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσε­ων στα Επιμελητήρ­ια, ενώ εξετάστηκε επίσης η στρατηγική για την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

[SID:10596598, SID:10595734]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece