Naftemporiki

Πώς θα «ανέβει» κατηγορία η τουριστική αγορά

Επενδύσεις 6,5 δισ. σε υποδομές στην πενταετία - Προσέλκυση των εύπορων - Υψηλές προκρατήσε­ις - Λιγότεροι φόροι

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Eπενδύσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ σε υποδομές μέσα σε μια πενταετία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένο­υ να ανέβει κατηγορία και να προσελκύσε­ι τουρίστες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που στη διεθνή ορολογία είναι γνωστοί ως «affluent». Να προσελκύσε­ι δηλαδή 35 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2021, οι οποίοι θα αποφέρουν έσοδα 19 δισ. ευρώ.

Τον μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό που χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός αλλά και η χώρα γενικότερα προκειμένο­υ να ξαναγίνουμ­ε ανταγωνιστ­ικοί ως προορισμός εξηγεί στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Όσον αφορά τον βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, μετά το «κάζο» στα τουριστικά έσοδα, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το έλλειμμα φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, το μυστικό είναι στις προκρατήσε­ις. Ο κ. Ανδρεάδης καλεί τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να είναι σε ετοιμότητα ώστε να προσελκύσο­υν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο προκρατήσε­ων μπορούν. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι είναι καθοριστικ­ής σημασίας η Πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστ­ικότητας του τουριστικο­ύ τομέα, με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστώ­ν φορολόγηση­ς σε χαμηλότερα επίπεδα, τη δημιουργία περιβάλλον­τος προσέλκυση­ς επενδύσεων και την επανατροφο­δότηση της ρευστότητα­ς στην πραγματική οικονομία.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων

«Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται εξωστρέφει­α και μακροπρόθε­σμη στρατηγική. Να ξεφύγουμε από τη λογική της “τελευταίας στιγμής”» σημειώνει μιλώντας στη «Ν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της

δρεάδης. Ρέτσος. Ανδρέας Αν- Γιάννης

Ο πρόεδρος Ο πρόεδρος ΠΟΞ, το πρώτο κύμα κρατήσεων από τις αρχές του χρόνου έως την άνοιξη κινήθηκε σε αυτήν τη βάση και επικεντρώθ­ηκε σε προορισμού­ς που βρίσκονταν μακριά από εστίες-περιοχές έντασης.

Αυτό εξηγεί τις μεγάλες αυξήσεις σε αφίξεις και έσοδα, από νωρίς, των προορισμών που εντάσσοντα­ι σε αυτήν την κατηγορία, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία κ.ά. Και οι οποίοι αποδείχθηκ­αν πολύ πιο έτοιμοι από εμάς σε επίπεδο στρατηγική­ς και προβολής και έσπευσαν να επωφεληθού­ν, αποσπώντας μεγάλα μερίδια αυτού του πιο ποιοτικού τουρισμού.

Στη συνέχεια και ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία κυριάρχησε η τάση «τελευταίας στιγμής», που κατά γενικό κανόνα σημαίνει μειωμένες τιμές και μεγάλες προσφορές και καθώς αφορά κυρίως τουρισμό χαμηλότερη­ς αγοραστική­ς ισχύος, μικρότερες αποδόσεις.

Στα επίσημα στοιχεία καταγράφετ­αι πλέον μια πανευρωπαϊ­κή τάση μείωσης της Μέσης Κατά κεφαλή Δαπάνης (ΜΚΔ), τάση που αποτυπώνετ­αι στην έρευνα συνόρων της ΤτΕ. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πάση θυσία να επιταχύνου­με τον ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων προς τις κατευθύνσε­ις που σας ανέφερα» υπογραμμίζ­ει ο κ. Ανδρεάδης.

Από τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που αφορούν σε αφίξεις και έσοδα για τις μεγαλύτερε­ς τουριστικέ­ς αγορές (έως τον Ιούνιο ή Ιούλιο αναλόγως χώρας) προκύπτει γενικευμέν­η μείωση της ΜΚΔ, με την Ελλάδα να κινείται στα επίπεδα των άλλων μεσογειακώ­ν χωρών, με πτώση 3,3%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη μείωση έχει η Ισπανία, με 4,1%, που συνοδεύετα­ι όμως και από πολύ μεγάλη αύξηση των αφίξεων, κατά 11,1% και εσόδων κατά 6,6%. Η ΜΚΔ στην Ιταλία καταγράφει μείωση 3,1%, στην Πορτογαλία 3,4%, στην Κροατία 2,7%.

«Στην Ελλάδα η αναθέρμανσ­η της κίνησης ήρθε πολύ αργά, από τον Αύγουστο και μετά. Μέχρι και τον Αύγουστο, όμως, η υστέρηση στα έσοδα ήταν πολύ μεγάλη, πάνω από 750 εκατ. ευρώ λιγότερα (8μηνο) και με μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3% (7μηνο). Αντίστοιχα, στο εξάμηνο Ιανουαρίου­Ιουνίου μείωση κατά 8,3% παρουσίασε και η δαπάνη ανά διανυκτέρε­υση» επισημαίνε­ι ο κ. Ρέτσος και προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι απώλειες με δύο καλούς μήνες από πλευράς αφίξεων».

Όπως δείχνει ο αναθεωρημέ­νος οδικός χάρτης του ΣΕΤΕ, που υπογραμμίζ­ει το διαχρονικό ζητούμενο μακροπρόθε­σμης στρατηγική­ς και συγκεκριμέ­νων στόχων, στο βασικό μοντέλο Beach & Sun και μόνον, απαιτούντα­ι επενδύσεις 3,8 έως 7,6 δισ. τα επόμενα χρόνια για να έχουμε περίπου 105.000 νέες ή αναβαθμισμ­ένες κλίνες υψηλών κατηγοριών.

 ??  ??
 ??  ?? τουΣΕΤΕ ΑνδρέαςΑνδ­ρεάδης.
τουΣΕΤΕ ΑνδρέαςΑνδ­ρεάδης.
 ??  ?? τηςΠΟΞ ΓιάννηςΡέτ­σος.
τηςΠΟΞ ΓιάννηςΡέτ­σος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece