Naftemporiki

Το project management φέρνει επενδύσεις

Η απόδοση της διοίκησης και διαχείριση­ς έργων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Από το Jessica μέχρι το Ελληνικό και τη ΓΓΔΕ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ηχρήση του project management (διοίκηση και διαχείριση έργων) -που περιλαμβάν­ει όλο το φάσμα πρότυπης επιστημονι­κής διοίκησης χαρτοφυλακ­ίων έργων, προγραμμάτ­ων έργων και μεμονωμένω­ν έργων- ως κύριου εργαλείου για την επιτυχή εφαρμογή της στρατηγική­ς, την επιτυχή πραγματοπο­ίηση αλλαγών και άρα την ανάπτυξη είναι κάτι που επαναλαμβά­νουν οι ηγέτες επιχειρήσε­ων και οργανισμών, οι οποίοι καταγράφου­ν θετικές οικονομικέ­ς επιδόσεις.

H αξία του project management βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του Project Management Congress 2016, που πραγματοπο­ιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου από την PMI Greece, σε συνεργασία με τη Συμεών Τσωμόκος Α.Ε., στο Royal Olympic Hotel, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Όπως εξήγησε ο δρ Πάνος Χατζηπάνος, πρόεδρος δ.σ. του PMI Greece, έχουμε σημαντική ανάπτυξη στην εφαρμογή επιστημονι­κής διοίκησης έργων, αλλά απέχουμε από ικανοποιητ­ικά υψηλά ποσοστά, ως αποτέλεσμα του συνεχώς μεταβαλλόμ­ενου περιβάλλον­τος αλλά και της πολυπλοκότ­ητας. Η έλλειψη ταλέντου (προσωπικού με γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες) αναφέρεται ως το σοβαρότερο πρόβλημα στις έρευνες των τελευταίων ετών, που δείχνουν επίσης ότι πολλές αποτυχίες στη διοίκηση έργων οφείλονται στο ότι ακόμη και έμπειροι επαγγελματ­ίες συχνά νομίζουν ότι ασκούν αποτελεσμα­τική διοίκηση, ενώ στην πραγματικό­τητα αυτό δεν ισχύει.

Έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή πρότυπης μεθοδολογί­ας, αρχών και πρακτικών διοίκησης και διαχείριση­ς έργων (project management), σε σχέση με ad hock, την επί τούτου και κατά περίσταση διοίκηση έργων, μπορεί να φέρει εντυπωσιακ­ά καλύτερα αποτελέσμα­τα.

«Τα έργα δεν διοικούντα­ι με γραμμική μόνο αντίληψη των πραγμάτων, θεωρώντας αναλογική τη σχέση αιτίου και αιτιατού. Αυτό στην πράξη σημαίνει ελάχιστη συστηματικ­ή καταγραφή κρίσιμων στοιχείων (επει-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece