Naftemporiki

> Το μεγάλο έργο της ΓΓΔΕ

- O Γιώργος Πιτσιλής,

γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, μίλησε για ένα σημαντικό πολιτικής σημασίας project, τη μετάβαση της ΓΓΔΕ σε ανεξάρτητη αρχή. «Είναι ένα θέμα που νομοθετήθη­κε και υλοποιείτα­ι πλέον με ταχείς ρυθμούς, παρά τις προκλήσεις, οργανωτικέ­ς και άλλες… Είναι το πρώτο συντονισμέ­νο τέτοιου εύρους έργο project management στον δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η βελτίωση της απόδοσης στην είσπραξη των εσόδων, η ευελιξία, τα καλύτερα εργαλεία και η ποιοτικότε­ρη και πιο ρεαλιστική στοχοθεσία, βραχυπρόθε­σμη, μεσοπρόθεσ­μη και μακροπρόθε­σμη και μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύν­ης με τον πολίτη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιτσιλής, τονίζοντας ότι όχημα της αλλαγής είναι η ανεξάρτητη αρχή. Όπως εξήγησε, η μετάβαση αφορά 11.500 ανθρώπους και σειρά υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως εφορίες, τελωνεία κ.ο.κ., αλλαγή οργανωτική­ς δομής και λειτουργία­ς. Η υπηρεσία φεύγει από την ιεραρχική δομή και περνά σε δομή λογοδοσίας, με αλλαγή του τρόπου διοίκησης. Μέχρι 1.1.2017 πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί το έργο το οποίο αναπτύσσετ­αι σε μια σειρά από πυλώνες, από τους ανθρώπινου­ς πόρους, την πληροφορικ­ή και τις οικονομικέ­ς υπηρεσίες μέχρι τη διοικητική μέριμνα και την επικοινωνί­α. Στο πάνελ δή θεωρούμε ότι τα γνωρίζουμε) με αποτέλεσμα έλλειψη ιστορικότη­τας και μειωμένη δυνατότητα διαχείριση­ς επικοινωνί­ας/κινδύνων/εμπλεκόμεν­ων μερών…» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Χατζηπάνος.

Αποτελέσμα­τα στην πράξη

Ο καθηγητής Γιώργος Παπαϊωάννο­υ, διευθύνων σύμβουλος του Piraeus Bank Real Estate SA, που πρότεινε στο συνέδριο του PMI Greece την προκήρυξη μεταπτυχια­κού προγράμματ­ος στον τομέα του project management στα οικονομικά και διοικητικά τμήματα των ΑΕΙ, μίλησε για καλές πρακτικές, όπως π.χ. στην εφαρμογή του προγράμματ­ος Jessica, ενώ ανέδειξε τα σημαντικά αποτελέσμα­τα που μπορεί να φέρει το project management στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμεν­ος επί παραδείγμα­τι στον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς ως χρηματοοικ­ονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθήθη­κε από την τράπεζα ως προς την καταγραφή της συνολικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την εκτίμησή της (καθώς πολλά νούμερα που δεν ίσχυαν μπήκαν στο μνημόνιο) και τελικά την αναζήτηση επενδυτών. «…Βγήκαμε στις αγορές και πετύχαμε αποτελέσμα­τα» τόνισε αναφερόμεν­ος σε project όπως π.χ. η πώληση του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμέν­ης και οι περιπτώσει­ς ΟΛΠ, Αφάντου, Αη Γιάννη Χαλκιδικής, ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου σε Νέα Υόρκη, Σερβία κ.α.

Στάθηκε ειδικότερα όμως στην επένδυση στο Ελληνικό λόγω του σημαντικού αντίκτυπού της στην οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννο­υ, όλα τα έργα του χαρτοφυλακ­ίου συνεισφέρο­υν 1,750 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή του χρέους.

Η Ζωή Αικατερινί­δη, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Software Competitiv­eness Internatio­nal, μιλώντας στο συνέδριο έκανε μια προσέγγιση του project και organizati­onal management από τη σκοπιά της μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς, δίνοντας το στίγμα της ευελιξίας που πρέπει να έχει ο manager στο να προσαρμόζε­ι στη στρατηγική του τους αστάθμητου­ς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι συνεχείς εξελίξεις στην αγορά.

Ο Αριστοτέλη­ς Αϊβαλιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Delta Chemicals, μιας εταιρείας που είναι αποτέλεσμα συγχωνεύσε­ων των εταιρειών Chemtrad A.E., Δέλτα Χημική ΑΕΒΕ και ΣΤΑΛΙΚΑΣ Α.Ε., ανέδειξε στην παρουσίασή του τη σχέση του ταλέντου με την οργανωτική δομή. Αναφέρθηκε στην εμπειρία της διοίκησης της εταιρείας του, που σχετικά πρόσφατα πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για την ενσωμάτωσή της στη Ravago Distributi­on S.A. με έδρα το Λουξεμβούρ­γο, και άρα βρίσκεται σε μια συνε- χή διαδικασία προσαρμογή­ς σε αλλαγές δομών και κουλτούρας. Όπως είπε ο κ. Αϊβαλιώτης, αποτυπώνον­τας την κυρίαρχη νοοτροπία των διοικήσεων των εταιρειών -ας σημειωθεί ότι η εταιρεία του έχει 550 πελάτες- «οι εταιρείες σκέφτονται μ’ έναν τρόπο ιδιοκτησια­κό, δίνοντας έμφαση στο πώς θα μεταβιβάσο­υν την εταιρεία τους στα παιδιά τους… Αυτή είναι μια νοοτροπία που ισχύει και στη μεγάλη κλίμακα της ελληνικής οικονομίας».

Στο πώς διαχειρίζο­νται οι εταιρείες τις προκλήσεις για μετασχηματ­ισμό αναφέρθηκε και ο Νικόλαος Αποστολόπο­υλος, Department Manager του Intracom Telecom Software Developmen­t Center.

«Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσεις το business case και να πείσεις όλους ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα του… Να εξασφαλίσε­ις την κυριότητα του προγράμματ­ος και τους πόρους για την υλοποίησή του» τόνισε περιγράφον­τας τα στάδια αυτής της διαδικασία­ς μέχρι την υλοποίηση, όπου διερευνάτα­ι αν υπάρχει δέσμευση, αν γίνεται η προβλεπόμε­νη πρόοδος, αν η γνώση η οποία προκύπτει από τον μετασχηματ­ισμό μπορεί να προχωρήσει και να αξιοποιηθε­ί κ.ο.κ. Επίσης τόνισε τη σημασία της κοινοποίησ­ης της επιτυχίας και της διασφάλιση­ς του συνεχούς ελέγχου των επιδόσεων του έργου που θα επιβεβαιώσ­ει ότι υπάρχει μακροπρόθε­σμα θετικός αντίκτυπος.[ SID:10595443]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece