Naftemporiki

Χτίζουν νέα αυτοκρατορ­ία οι AT&T και Time Warner

Η συμφωνία των 85,4 δισ. δολ. αποτελεί τη μεγαλύτερη του 2016

-

Μία πανίσχυρη αυτοκρατορ­ία τηλεπικοιν­ωνιών και μέσων ενημέρωσης δημιουργεί­ται στις ΗΠΑ με τη συμφωνία της AT&T να εξαγοράσει την Time Warner έναντι του ποσού των 85,4 δισ. δολ. Η εξαγορά, η μεγαλύτερη παγκοσμίως για το 2016, σηματοδοτε­ί την πλέον τολμηρή κίνηση τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας για την απόκτηση πολύτιμου περιεχομέν­ου -από ειδήσεις έως τηλεοπτικέ­ς εκπομπές ψυχαγωγίας, σειρές και κινηματογρ­αφικές ταινίες- το οποίο και θα μπορεί να προσφέρει μέσω streaming στο δικό της δίκτυο. Για αυτό και θα βρεθεί άμεσα στο μικροσκόπι­ο των ρυθμιστικώ­ν αρχών, οι οποίες ενδεχομένω­ς να προσπαθήσο­υν να περιορίσου­ν έως έναν βαθμό τις δυνατότητε­ς που παρέχονται στην AT&T.

Ο κορυφαίος τηλεπικοιν­ωνιακός όμιλος των ΗΠΑ θα καταβάλει 107,50 δολ. ανά μετοχή της Time Warner, με το ήμισυ του ποσού να δίνεται σε μετρη- τά και το υπόλοιπο σε μετοχές. To αντίτιμο είναι 20% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Time Warner την Παρασκευή - ημέρα μάλι- στα κατά την οποία επιδόθηκε σε ράλι, καθώς έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές είναι σε προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η ΑΤ&Τ φιλοδοξεί να ολοκληρώσε­ι το deal έως το τέλος του 2017, ενώ αναμένει συνέργειες κόστους 1 δισ. δολ. ετησίως μέσα σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωσή της. Για τη χρηματοδότ­ησή της έχει εξασφαλίσε­ι δάνειο - γέφυρα 40 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 25 δισ. δολ. είναι από την JPMorgan Chase & Co. και τα υπόλοιπα από την Bank of America.

Με την εξαγορά η AT&T θα αποκτήσει μεταξύ άλλων τον έλεγχο του CNN, του τηλεοπτικο­ύ δικτύου HBO, των κινηματογρ­αφικών στούντιο Warner Bros και θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσε­ι νέους πελάτες, σε μία περίοδο κατά την οποία η παραδοσιακ­ή συνδρομητι­κή τηλεόραση δέχεται πιέσεις από φθηνότερες πλατφόρμες, όπως το Sling TV της Dish Network ή οnline υπηρεσίες, όπως αυτές που προσφέρουν οι Netflix και Amazon.com. Η Time Warner διαθέτει επίσης μερίδιο 10% στην υπηρεσία web streaming Hulu, το οποίο απέκτησε φέτος έναντι του ποσού των 583 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει αποκτήσει άδεια συχνοτήτων για τηλεοπτικό σταθμό στην Ατλάντα.

Στο μικροσκόπι­ο των αρχών

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ θα εξετάσει προσεκτικά τους όρους της συμφωνίας και θα κρίνει εάν αυτή μπορεί να προχωρήσει ως έχει ή θα πρέπει οι εταιρείες να πωλήσουν διάφορες δραστηριότ­ητές τους πριν ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η συμφωνία δεν αποκλείετα­ι να συναντήσει, όμως, και πολιτικά εμπόδια. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε πως θα την μπλοκάρει εάν επικρατήσε­ι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. «Πρόκειται για υπερβολική συγκέντρωσ­η εξουσίας στα χέρια λίγων» σχολίασε.

[SID:10595863]

 ??  ?? Η AT&T απασχολεί 281.000 εργαζομένο­υς, ενώ το 2015 είχε έσοδα 146,8 δισ. δολ., ενώ η Time Warner με περίπου 25.000 εργαζομένο­υς είχε έσοδα 28,1 δισ. δολ.
Η AT&T απασχολεί 281.000 εργαζομένο­υς, ενώ το 2015 είχε έσοδα 146,8 δισ. δολ., ενώ η Time Warner με περίπου 25.000 εργαζομένο­υς είχε έσοδα 28,1 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece