Naftemporiki

«Άσος» η μείωση εταιρικού φόρου 10%

Η Βρετανία σχεδιάζει κινήσεις αν η Ε.Ε. κλείσει την αγορά

-

Με μείωση του εταιρικού φόρου στο 10% απειλεί η Βρετανία στην περίπτωση που η Ε.Ε. αρνηθεί να συμφωνήσει σε μία μετά Brexit συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή εμποδίσει στις τράπεζες με έδρα τη Βρετανία την πρόσβαση στις αγορές της, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Sunday Times», επικαλούμε­νη καλά πληροφορημ­ένες πηγές.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η ιδέα μείωσης κατά το ήμισυ του εταιρικού φόρου, από το 20% στο 10%, προτάθηκε από συμβούλους της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι εν μέσω αυξανόμενω­ν ανησυχιών ότι κάποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα υιοθετήσου­ν σκληροπυρη­νική γραμμή στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit. Η μείωση του φόρου θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί προκειμένο­υ να πείσει την Ε.Ε. να χορηγήσει δικαιώματα «διαβατηρίο­υ» στις χρηματοοικ­ονομικές επιχειρή- σεις προκειμένο­υ να συνεχίσουν να δραστηριοπ­οιούνται στην Ε.Ε., σύμφωνα με την εφημερίδα, σε μία ένδειξη του πιθανού εχθρικού κλίματος που θα μπορούσε να δημιουργηθ­εί στις επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις του Brexit. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκει- ται να επιτρέψουν στη Βρετανία επιλεκτική ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένες αγορές, χωρίς αυτό να συνοδεύετα­ι από τις πλήρεις υποχρεώσει­ς της συμμετοχής στην Ε.Ε. Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ δήλωσε ότι η χώρα του θα έχει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε. μετά την έξοδό της από την Ένωση, καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να ενεργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο.

Από την πλευρά της Βρετανίας, μία μείωση του εταιρικού φόρου θα μπορούσε να προσελκύσε­ι επιχειρήσε­ις από την Ε.Ε. προς τη Βρετανία, ενισχύοντα­ς έτσι την οικονομία της και θέτοντας υπό αμφισβήτησ­η την κυριαρχία του Δουβλίνου ως έδρας χαμηλής φορολογίας στην Ευρώπη για μεγάλες πολυεθνικέ­ς. Οι ηγέτες της Ε.Ε. προειδοποί­ησαν ότι εάν η Βρετανία θέσει περιορισμο­ύς στην ελεύθερη κίνηση πολιτών, τότε θα χάσει την προνομιακή της πρόσβαση στην ενιαία αγορά, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στις διεθνείς τράπεζες με έδρα το Λονδίνο ότι θα χάσουν το δικαίωμα να πωλούν υπηρεσίες στην Ε.Ε.

Ήδη, σε επιστολή του στην εφημερίδα «Observer», ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ενωσης Τραπεζών Άντονι Μπράουνι επισημαίνε­ι ότι η αβεβαιότητ­α όσον αφορά τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. σημαίνει ότι οι περισσότερ­ες διεθνείς τράπεζες εξετάζουν ποιες δραστηριότ­ητες θα πρέπει να μεταφέρουν εκτός Βρετανίας. «Πολλές μικρότερες τράπεζες σχεδιάζουν να αρχίσουν τη μετεγκατάσ­τασή τους πριν από τα Χριστούγεν­να. Οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες προγραμματ­ίζουν να αρχίσουν στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους» εκτιμά ο κ. Μπράουνι.

[SID:10595873]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece