Naftemporiki

Επαφές με Ρωσία για την παραγωγή πετρελαίου

Στη Βιέννη οι πέντε υπουργοί του Κόλπου

-

Συνάντηση πραγματοπο­ίησαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας από τις πέντε πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες του Κόλπου προκειμένο­υ να συζητήσουν για τη σταθεροποί­ηση των αγορών αργού και να εξασφαλίσο­υν και τη συνεργασία της Ρωσίας στον περιορισμό της παραγωγής.

Οι υπουργοί Πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκ­αν χθες στο Ριάντ, ενώ στις συζητήσεις προσκλήθηκ­ε και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασία­ς χωρών ΟΠΕΚ και μη μελών για τη σταθεροποί­ηση των τιμών. «Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς παραγωγούς πετρελαίου του πλανήτη και ένας από τους πιο σημαντικού­ς παίκτες στη σταθεροποί­ηση της αγοράς πετρελαίου. Οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο προς επανεξισορ­ρόπηση» είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ-Φαλίχ.

Ο κ. Νόβακ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στη Βιέννη με τους εκπροσώπου­ς από τον ΟΠΕΚ για συζητήσεις στις οποίες ενδεχομένω­ς να συμπεριλαμ­βάνονται μειώσεις στην παραγωγή, ενώ αξιωματούχ­οι από Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα έχουν και διμερείς διαπραγματ­εύσεις προς το τέλος του μηνός. Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε να συνεργαστε­ί με το καρτέλ, δεν έχει γίνει ιδιαίτερα σαφής για το εάν η χώρα του θα μειώσει την παραγωγή ή θα την «παγώσει» στο μετα-σοβιετικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίο­υ.

Αφού κατέληξε σε συμφωνία για την πρώτη μείωση της παραγωγής τον προηγούμεν­ο μήνα, ο ΟΠΕΚ προσπαθεί τώρα να διαπιστώσε­ι ποια μέλη θα μειώσουν την παραγωγή τους και σε ποιο βαθμό. Οι λεπτομέρει­ες αυτές, οι οποίες αναμένεται να διευθετηθο­ύν μέχρι την επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου, θα καθορίσουν και το εάν η συμφωνία θα καταφέρει τελικά να βάλει τέλος στην υπερπροσφο­ρά των τριών τελευταίων ετών. [SID:10595984]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece