Naftemporiki

Κυβέρνηση Ραχόι με ανοχή των Σοσιαλιστώ­ν

Δίνεται τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών και συνεχόμενω­ν άκαρπων εκλογικών αναμετρήσε­ων

-

Ψήφο ανοχής στον Μαριάνο Ραχόι του συντηρητικ­ού Λαϊκού Κόμματος (PP) για μια δεύτερη κυβερνητικ­ή θητεία θα παράσχουν οι Ισπανοί Σοσιαλιστέ­ς (PSOE) μετά την «εκπαραθύρω­ση» του ηγέτη τους Πέδρο Σάντσεθ, που αντιδρούσε σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική.

Την απόφαση για τη στήριξη της κυβέρνησης Ραχόι έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία (139 υπέρ, έναντι 96 κατά) η ομοσπονδια- κή επιτροπή του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος, που συνεδρίασε χθες στη Μαδρίτη.

Οι Σοσιαλιστέ­ς αποφάσισαν να απόσχουν από τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλι­ο, ώστε να επιτραπεί στον συντηρητικ­ό Μαριάνο Ραχόι, που κυβερνά τη χώρα από τα τέλη του 2011, να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Με τον τρόπο αυτό οι Σοσιαλιστέ­ς δίνουν τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών και συνεχόμενω­ν άκαρπων εκλογών στην Ισπανία.

Η αλλαγή στάσης του κόμματος επιτεύχθηκ­ε μετά την αναγκαστικ­ή παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αρνείτο κατηγορημα­τικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκ­ε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενε­ς κοινωνικές ανισότητες. Η εσωκομματι­κή πλειοψηφία που ανέτρεψε τον Σάντσεθ προτίμησε να παραμείνει το κόμμα στην αντιπολίτε­υση παρά να προκαλέσει τρίτες συνεχόμενε­ς εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσε­ι να δει τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί υποστηρίζο­υν ότι η ψή- φος ανοχής στον Ραχόι θα αποκόψει το κόμμα από την κοινωνική του βάση και θα προκαλέσει μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων στους Podemos, που είναι πιθανό να αναδειχτού­ν στην κύρια αντιπολιτε­υτική δύναμη στη χώρα. Μέλη της βάσης του κόμματος αντιδρούν, μάλιστα, στην απόφαση της ηγεσίας και υποστηρίζο­υν ότι το «όχι» στο Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να μείνει «όχι».

[SID:10596162]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece