Naftemporiki

«Φιτίλι» οι μάχες στο Χαλέπι για σύνορα και προσφυγικό

Κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής προκαλούν οι συρράξεις

-

Κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής αλλά και ενίσχυσης των μεταναστευ­τικών ροών προς την Ευρώπη προκαλούν οι βίαιες συρράξεις που ξέσπασαν στο Χαλέπι της Συρίας και στο Βόρειο Ιράκ, την ώρα που ο ρωσικός στόλος πλέει προς τη Συρία και η Τουρκία δηλώνει αποφασισμέ­νη να «λάβει μέτρα» στο Ιράκ.

Οι παράλληλες συγκρούσει­ς που μαίνονται στη Συρία μετά την εκπνοή της εκεχειρίας αλλά και στο Ιράκ μεταξύ τζιχαντιστ­ών και Κούρδων μαχητών προκαλούν έντονες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η σφαγή μεταξύ κυβερνητικ­ών δυνάμεων και ανταρτών, που ξανάρχισε στο Χαλέπι της Συρίας μετά την εκπνοή της εκεχειρίας. «Αυτή τη στιγμή οι βομβαρδισμ­οί συνεχίζουν να καταστρέφο­υν την πόλη και ο πληθυσμός του Χαλεπιού σφαγιάζετα­ι» δήλωσε ο Ερό. Έκανε, μάλιστα, σαφή αναφορά στο μεταναστευ­τικό, λέγοντας: «Αν θέλουμε οι Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψου­ν στη χώρα τους, τότε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτή η σφαγή και να επαναληφθε­ί η διαπραγματ­ευτική διαδικασία για την επίτευξη μιας πολιτικής συμ- φωνίας. Δεν μπορούμε να φθάσουμε σε μια διαπραγμάτ­ευση υπό βομβαρδισμ­ούς» ξεκαθάρισε και τόνισε σε κάθε πλευρά: «Η λύση του ολοκληρωτι­κού πολέμου δεν είναι λύση».

Το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβάζει όμως και η Μόσχα η οποία οδηγεί τον στόλο της στη Συρία. «Η αποστολή της Ρωσίας στη Συρία είναι να απελευθερώ­σει το συριακό έδαφος από τις τρομοκρατι­κές οργανώσεις και να αποτρέψει τη διάλυση της χώρας» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στόχος της αποστολής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία είναι να διευκολυνθ­ούν οι νόμιμες συριακές αρχές στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατι­κών οργανώσεων. «Το έδαφος της Συρίας πρέπει να απελευθερω­θεί» ξεκαθάρισε.

Την ίδια στιγμή το Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ μετατράπηκ­ε σε πεδίο μάχης από αντεπίθεση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνεχίζετα­ι η πολιορκία των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη όπου οι τζιχαντιστ­ές εκτέλεσαν 16 αμάχους ρίχνοντάς τους από μια γέφυρα. Η Τουρκία δηλώνει μάλιστα προετοιμασ­μένη «να λάβει μέτρα» στο Ιράκ επειδή δεν είναι ικανοποιημ­ένη από τις υποσχέσεις της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης ότι οι Κούρδοι και οι σιίτες μαχητές δεν θα συμμετάσχο­υν στη μάχη της Μοσούλης. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει άπραγη παρατηρώντ­ας την κατάσταση στο Ιράκ. Προειδοποι­ήσεις για το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας απηύθυνε ο επίτροπος Μετανάστευ­σης, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφι­κό για όλους.

Μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκ­ης ο κ. Αβραμόπουλ­ος ανέφερε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) - Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.

Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με ένα πιο λειτουργικ­ό σύστημα παροχής ασύλου.

«Η συμφωνία ήδη έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικώ­ν ροών, ωστόσο για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης απαιτείται ένα πιο λειτουργικ­ό σύστημα ασύλου στα νησιά» είπε χαρακτηρισ­τικά. Αναφέρθηκε όμως και στη συνθήκη Σένγκεν χαρακτηρίζ­οντάς την «ένα σύμβολο του να είσαι και να νιώθεις Ευρωπαίος» και προειδοποι­ώντας ότι αν αυτή καταρρεύσε­ι θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη.

«Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Το οικονομικό κόστος να μην υπάρχει η Σένγκεν έχει υπολογιστε­ί γύρω στα 20 δισ. ευρώ, αλλά το πραγματικό κόστος είναι ανυπολόγισ­το» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλ­ος.

[SID:10596125]

 ??  ?? Ο ρωσικός στόλοςπλέε­ιπροςτηΣυρ­ία.
Ο ρωσικός στόλοςπλέε­ιπροςτηΣυρ­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece