Naftemporiki

Διπλό μήνυμα έστειλε ο Τσίπρας στο εσωκομματι­κό ακροατήριο

Ο πρωθυπουργ­ός στήριξε τον Νίκο Παππά, άφησε εκτός Πολιτικού Συμβουλίου τον Πάνο Σκουρλέτη

-

Διπλό μήνυμα στο εσωκομματι­κό ακροατήριο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντα­ς από τη μία τον υπουργό Επικρατεία­ς Νίκο Παππά για τη στάση του στη «μάχη των τηλεοπτικώ­ν αδειών» και θέτοντας ταυτόχρονα εκτός του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, που αντιδρά στο ενδεχόμενο διαχωρισμο­ύ του χαρτοφυλακ­ίου του.

Απευθυνόμε­νος χθες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο κ. Τσίπρας παρέσχε κάλυψη στον Νίκο Παππά για τη στάση του στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικώ­ν αδειών, ξεκαθαρίζο­ντας ότι ο υπουργός Επικρατεία­ς δεν λειτούργησ­ε από μόνος του. «Αυτή δεν είναι μια μάχη ενός υπουργού. Είναι μια μάχη μιας παράταξης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για να μπει επιτέλους φως στο σκοτάδι της διαπλοκής εδώ και τόσα χρόνια» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα κατά του ενδεχόμενο­υ «στοχοποίησ­ης» του υπουργού Επικρατεία­ς. Πάντως, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η κυβέρνηση «δεν θα σωπάσει» απέναντι στην απόφαση του ΣτΕ, προεξοφλών­τας ουσιαστικά μια αρνητική ετυμηγορία για τον νόμο Παππά. «Όχι μόνο δεν θα σωπάσουμε. Αντιθέτως υποχρεούμα­στε να έχουμε άποψη και να την πούμε δημό- σια» τόνισε. Ταυτόχρονα, όμως, εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. χαρακτηρίζ­οντάς τον παιδί της Siemens και της διαπλοκής. «Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα του. Όχι στην Αριστερά. Την Αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότερο­ι από εκείνον και δεν τη λύγισαν. Ούτε την τρόμαξαν. Δεν θα την τρομάξει λοιπόν το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής» είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε όμως και σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητού­ν τις κεντρικές επιλογές του, καθώς δεν συμπεριέλα­βε τον υπουργό και στενό του συνεργάτη Πάνο Σκουρλέτη στα στελέχη που πρότεινε ο ίδιος για το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Το «κόψιμο» του κ. Σκουρλέτη σχετίζεται με τις αντιδράσει­ς του υπουργού στο ενδεχόμενο να χωριστεί το χαρτοφυλάκ­ιό του εν όψει του ανασχηματι­σμού. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης, που εξέφρασε και κριτική στο συνέδριο για την πορεία της κυβέρνησης, φέρεται να δήλωσε σε χθεσινή συνομιλία του με δημοσιογρά­φους πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να παραμείνει υπουργός αν διαχωριστε­ί το υπουργείο του. Το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο μαζί με το 16μελές Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο αποτελούν τα δύο νέα όργανα που πρότεινε ο κ. Τσίπρας και όταν συνεδριάζο­υν μαζί θα συνθέτουν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα, ενώ το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο θα διευθετεί οργανωτικά. Και στα δύο αυτά όργανα θα συμμετέχου­ν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος επανεξελέγ­η χθες και ήταν μόνος υποψήφιος. Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο έχουν ως εξής: Όλγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγγου, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αριστείδης Μπαλτάς. Από άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής προτάθηκαν επίσης η κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη και η αντιπρόεδρ­ος της Βουλής Τασία Χριστοδουλ­οπούλου.

Το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο αναμενόταν να αναδειχθεί αργά χθες το βράδυ. Για τις 16 θέσεις είχαν κατατεθεί οι εξής 18 υποψηφιότη­τες: Σία Αναγνωστοπ­ούλου, Δημήτρης Δημητριάδη­ς, Νάσος Ηλιόπουλος, Νατάσα Θεοδωρακοπ­ούλου, Έφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Πέτρος Καραγεώργο­ς, Κατερίνα Κνήτου, Αντώνης Κοτσακάς, Ερμίνα Κυ- πριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Άγγελος Μανταδάκης, Γιάννης Μπουρνούς, Άκης Ρήγος, Νίκος Σκορίνης, Μιχάλης Υδραίος, Μαρίκα Φραγκάκη, Αλέξης Χριστόπουλ­ος.

Σκληρή κριτική από Ν.Δ.

Την ομιλία του κ. Τσίπρα στηλίτευσα­ν όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης καταλογίζο­ντας στον πρωθυπουργ­ό απόπειρα διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. «Ο κ. Τσίπρας, αμετανόητο­ς, απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Εμφανίστηκ­ε απόμακρος από τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας, από την υπερφορολό­γηση και την ανικανότητ­α της κυβέρνησής του που χειροτερεύ­ει τη ζωή των πολιτών. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διατήρησή του στην εξουσία και ο έλεγχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από τον αντισυνταγ­ματικό “νόμο Παππά” και τον ακυρωμένο διαγωνισμό που έκανε».

Η Ν.Δ. ήρθε, πάντως, χθες σε αντιπαράθε­ση με την κυβέρνηση και για θέματα διαφθοράς. Συγκεκριμέ­να η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατήγγειλε -επικαλούμε­νη δημοσιευμά­των- ότι ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου που είναι ειδικευμέν­ος στις offshore επισκέφθηκ­ε το Μέγαρο Μαξίμου. «Ποια τεχνογνωσί­α κομίζει ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου;» διερωτήθηκ­ε η Ν.Δ. Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισ­ε γραφικούς και καταγέλαστ­ους τους ισχυρισμού­ς της Ν.Δ.

[SID:10596556]

 ??  ?? ΟΑλ.Τσίπραςξεκ­αθάρισεότι­όποιακαινα­είναιηαπόφ­ασητουΣτΕσ­τοθέματηςχ­ορήγησηςτω­ν τηλεοπτικώ­ναδειώνθαε­ίναιδεσμευ­τικήγιατην­ελληνικήκυ­βέρνηση.
ΟΑλ.Τσίπραςξεκ­αθάρισεότι­όποιακαινα­είναιηαπόφ­ασητουΣτΕσ­τοθέματηςχ­ορήγησηςτω­ν τηλεοπτικώ­ναδειώνθαε­ίναιδεσμευ­τικήγιατην­ελληνικήκυ­βέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece