Naftemporiki

Ακριβότερο το κρασί φέτος λόγω της μειωμένης σοδειάς

Σε χαμηλά 20ετίας η παγκόσμια παραγωγή οίνου εξαιτίας του Ελ Νίνιο

- Της Νατάσας Στασινού

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών κινδυνεύει να συρρικνωθε­ί η παγκόσμια παραγωγή οίνου εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το Ελ Νίνιο, που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφέ­ς σε αμπελώνες αρκετών χωρών, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ανοδικά τις τιμές και θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην αγορά.

Στην τελευταία έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 θα κινηθεί κοντά στα 259 εκατομμύρι­α εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2015, όταν είχε διαμορφωθε­ί στα 274,4 εκατ. εκατόλιτρα. «Η παραγωγή είναι από τις πιο φτωχές των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά η εικόνα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα ως συνέπεια των κλιματικών συνθηκών» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση.

Τα πρωτεία στην παγκόσμια αγορά οίνου κρατούν σταθερά οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία στην κορυφή για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Η ιταλική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το 2015, από τα 50 στα 48,8 εκατ. εκατόλιτρα φέτος. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστ­ηκε τον Μάρτιο στη Ρώμη από την κύρια συνομοσπον­δία Ιταλών αμπελοκαλλ­ιεργητών, η Ιταλία είναι πλέον και ο πρώτος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.

Δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Γαλλία, με την παραγωγή της, ωστόσο, να βαίνει προς πτώση 12% στα 41,9 εκατ. εκατόλιτρα. Ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα συναντάμε την Ισπανία, η οποία υπολογίζετ­αι ότι θα δει τη φετινή παραγωγή να αυξάνεται ελαφρώς (1%) στα 37,8 εκατ. εκατόλιτρα.

Μεταξύ των σημαντικότ­ερων παραγωγών οίνου της γηραιάς ηπείρου είναι και η Γερμανία, η οποία προβλέπετα­ι να δει την παραγωγή της φέτος να μειώνεται 4%, στα 8,4 εκατ. εκατόλιτρα. Μεγάλο είναι το πλήγμα για την Πορτογαλία, που θα δει τη δική της να συρρικνώνε­ται 20% στα 5,6 εκατ. εκατόλιτρα. Θετικά είναι από την άλλη τα νέα για την ελληνική παραγωγή οίνου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2%, στα 2,6 εκατ. εκατόλιτρα. Την πλέον εντυπωσιακ­ή επίδοση σε ευρωπαϊκό έδαφος παρουσιάζε­ι η Ρουμανία, με προβλεπόμε­νο άλμα 37%, στα 4,8 εκατ. εκατόλιτρα, στη φετινή παραγωγή της.

Εκτός Ευρώπης, μεταξύ των κυριότερων παραγωγών, κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, με πιο πλούσια σοδειά φέτος, κινούνται επί- σης οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η αμερικανικ­ή παραγωγή προβλέπετα­ι να είναι αυξημένη κατά 2%, στα 22,5 από 22,1 εκατ. εκατόλιτρα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να κατακτούν την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Εκείνη της Αυστραλίας εκτιμάται στα 12,5 εκατ. εκατό λίτρα - ποσότητα αυξημένη κατά 5%, η οποία και της χαρίζει την πέμπτη θέση. Έκτη μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια αγορά είναι η Κίνα, με την παραγωγή της να παραμένει πιθανότατα αμετάβλητη φέτος στα 11,5 εκατ. εκατόλιτρα.

Άκρως απογοητευτ­ική είναι από την άλλη η εικόνα στη Νότια Αμερική. Στη Χιλή, που βρίσκεται στην έβδομη θέση, προβλέπετα­ι να συρρικνωθε­ί κατά 21% στα 10,1 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Αργεντινή αναμένεται να κάνει βουτιά 35% στα 8,8 εκατ. εκατόλιτρα από 13,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2015.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η αγορά οίνου είναι ο τρίτος μεγαλύτερο­ς υποκλάδος της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχω­ν ποτών. Η Research and Markets υπολογίζει ότι έως το 2020 η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού θα έχει σκαρφαλώσε­ι σε πάνω από 300 εκατ. εκατόλιτρα.

[SID:10595416]

 ??  ?? Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 θα κινηθεί στα 259 εκατ. εκατόλιτρα, μειωμένη 5% σε σχέση με το 2015.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 θα κινηθεί στα 259 εκατ. εκατόλιτρα, μειωμένη 5% σε σχέση με το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece