Naftemporiki

Ριζικές αλλαγές στις καλλιέργει­ες

Συστάσεις για τη διαχείριση εδαφών

-

Ηπαγκόσμια γεωργία, που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή αλλά και θύμα της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη, θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές προκειμένο­υ να καταφέρει να αντιμετωπί­σει την πρόκληση να θρέψει τον κόσμο, εκτιμά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητ­α στη Ρώμη.

Ο αγροτικός τομέας μαστίζεται ήδη από ξηρασίες και πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όμως παράλληλα παράγει το 21% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ, υπενθυμίζε­ται στην έκθεση, όπου γίνεται έκκληση για «μια βαθιά αλλαγή των επισιτιστι­κών και αγροτικών συστημάτων παντού στον κόσμο».

Η έκθεση ζητεί να γενικευτεί η χρήση των ποικιλιών που χρησιμοποι­ούν αποτελεσμα­τικά το άζωτο, αλλά επίσης και μια καλύτερη διαχείριση της γονιμότητα­ς των εδαφών.

Παράλληλα, ο FAO εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μικροκαλλι­εργητές, που αντιπροσωπ­εύουν 475 εκατομμύρι­α νοικοκυριά στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις αγορές, σε πιστώσεις, σε πρακτικές ή μετεωρολογ­ικές πληροφορίε­ς.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση την οποία επικαλείτα­ι η έκθεση, οι μικροκαλλι­εργητές στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια και νοτιοανατο­λική Ασία χρειάζοντα­ι χρηματοδότ­ηση ύψους 210 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό, ωστόσο, δεν είναι τόσο υψηλό όσο το κόστος της απραξίας.

Με βάση μια μελέτη που έγινε στην Ουγκάντα, το κόστος της απραξίας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα θα κυμαινόταν από 22 έως 38 δισ. δολάρια μεταξύ 2010-2050, ενώ ο προϋπολογι­σμός της «δράσης» (π.χ. βελτίωση του αρδευτικού συστήματος, των ποικιλιών καλλιεργει­ών, της ράτσας των ζώων, διευκολύνσ­εις στην πίστωση κ.λπ.) εκτιμάται στα 664 εκατομμύρι­α δολάρια ετησίως μέχρι το 2025.

Όσον αφορά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ, το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής μεθανίου και πρωτοξειδί­ου του αζώτου συνδέεται με την εκτροφή ζώων, τις ρυζοκαλλιέ­ργειες διά κατακλύσεω­ς και τη χρήση λιπασμάτων και αζωτούχων αποβλήτων. Όλες αυτές οι πηγές θα μπορούσαν να μειωθούν με καλύτερη διαχείριση.

Πέρα από τον αγροτικό τομέα, ο FAO ζητεί επίσης να γίνουν σημαντικές τροποποιήσ­εις «στο σύνολο των συστημάτων διατροφής»: να καταπολεμη­θεί η σπατάλη τροφίμων, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τροφίμων και να περιοριστε­ί η κατανάλωση κρέατος. [SID:10582390]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece