Naftemporiki

Ρεκόρ αποθεμάτων σίτου στη Ρωσία

Δύσκολη και αργή η διάθεση της συγκομιδής στις ξένες αγορές

- Της Έφης Τριήρη

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εκτιναχθεί τα αποθέματα σίτου της Ρωσίας, επειδή ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο εξαγωγός δεν μπορεί να διανείμει τη σοδειά του στις ξένες αγορές αρκετά γρήγορα.

Τα αποθέματα της Ρωσίας αυξήθηκαν 22% φθάνοντας τα 33,8 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι την 1η Οκτωβρίου, αγγίζοντας υψηλά ιστορικά για τη μετασοβιετ­ική Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων SovEcon. Ενώ οι αγρότες αύξησαν την παραγωγή τους κατά ένα πέμπτο φέτος, οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα. Και αυτό επειδή η ανάκαμψη του ρουβλιού έχει καταστήσει τα σιτηρά της Ρωσίας πολύ πιο ακριβά για τους αγοραστές στο εξωτερικό, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές δέχθηκαν πλήγμα και από την Αίγυπτο, κορυφαίο αγοραστή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία διέκοψε προς στιγμή τις εισαγωγές της στις αρχές του έτους έπειτα από διένεξη με εμπόρους. Καθώς όμως τα αυξανόμενα αποθέματα μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερ­ο την παγκόσμια αφθονία, εξέλιξη που ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές, οι Ρώσοι έμποροι προσπαθούν να επιτύχουν χαμηλότερο­υς σιδηροδρομ­ικούς ναύλους για να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.

Οι Ρώσοι αγρότες θα πρέπει αντιμετωπί­σουν τα αυξανόμενα αποθέματα, τα οποία ισοδυναμού­ν με το ήμισυ της αμερικανικ­ής παραγωγής σε μία περίοδο που η τιμή σίτου της χώρας είναι 12% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Γενι- κότερα, η αυξημένη σοδειά και από άλλους κορυφαίους παραγωγούς του πλανήτη έχει οδηγήσει τις τιμές στο χρηματιστή­ριο του Σικάγου κοντά σε χαμηλά δεκαετίας.

Παρότι οι εξαγωγές ήταν μέχρι στιγμής απογοητευτ­ικές, η Ρωσία εξακολουθε­ί να έχει καλή πρόσβαση στις ξένες αγορές, εν μέρει χάρη στη φτωχή σοδειά της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να πληγούν οι εξαγωγές της. Η Ρωσία έκανε εξαγωγές σίτου στην Αλγερία, στη Ν. Κορέα και στην Ταϋλάνδη τη φετινή σεζόν, ενώ αύξησε τις εξαγωγές της στο Μαρόκο, σύμφωνα με την υπηρεσία αγροτικών υπηρεσιών Rosselkhoz­nadzor. [SID:10595637]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece