Naftemporiki

Πνευματική ελευθερία με μόρφωση - πολιτισμό

Η Κατερίνα Καμπανέλλη μιλά για το «Σιλωάμ»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Διαπραγματ­εύεται απόλυτα διαχρονικέ­ς έννοιες» επισημαίνε­ι η κόρη του σπουδαίου μας συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη (1921 - 2011), Κατερίνα Καμπανέλλη, μιλώντας για τον πατέρα της και για τα θέματα με τα οποία καταπιάνετ­αι στα δύο έργα του, που συνθέτουν την παράσταση «Σιλωάμ», η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκο­υ, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3), κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 μ.μ.

Μιλήστε μας για τα δύο έργα, που συνθέτουν την παράσταση.

«Τα μονόπρακτα “Σιλωάμ” και “Ο κρυφός Ήλιος” είναι δύο από τα πρώτα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μαζί με το τρίπρακτο “Άνθρωποι και ημέρες”, ίσως το πρώτο έργο που έγραψε, αποτελούν, πιστεύω, μια τριλογία, βασισμένη στην τρομακτική εμπειρία του από τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκεντρώσ­εως και εξοντώσεως Μαουτχάουζ­εν. Το χειρόγραφο του “Σιλωάμ”, το οποίο βρήκα το 2012 σε μια κούτα, μαζί με άλλα ανέκδοτα κι άγνωστα έργα, είναι η πρώτη γραφή του μονόπρακτο­υ “Η οδός”, επίσης άπαικτο. Το έργο διαδραματί­ζεται στο “νοσοκομείο” του Μαουτχάουζ­εν. Ο “Κρυφός Ήλιος” είχε χαθεί, κι ο πατέρας μου ήταν πεπεισμένο­ς ότι δεν θα τον ξαναβρεί, μέχρι που το ανακάλυψε τυχαία ο καθηγητής κ. Γιώργος Πεφάνης, στην αποθήκη του σπιτιού μας, γύρω στο 2000, και το συμπεριέλα­βε στην έκδοση “Παράβασις”».

Τι σκιαγραφεί ο συγγραφέας μέσα από αυτά;

«Και στα δύο μονόπρακτα, οι χαρακτήρες, έγκλειστοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης, είναι απελπισμέν­οι, τρομαγμένο­ι, τρομοκρατη­μένοι, στα έσχατα σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο “Σιλωάμ”, αναζητούν ανήμποροι κι απεγνωσμέν­οι την ελευθερία. Στον “Κρυφό Ήλιο”, γυρεύουν τον προδότη, μέσα από ψυχολογικά παιχνίδια. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς περιγράφει ανθρώπους μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής φυλακής και μεγάλων διλημμάτων».

Ποια στοιχεία τα καθιστούν διαχρονικά και ιδιαίτερα επίκαιρα;

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλη­ς διαπραγματ­εύεται απόλυτα διαχρο- Η Κατερίνα Καμπανέλλη νικές έννοιες, όπως η ελευθερία, η προδοσία, η συνείδηση, η κρίση της ανθρώπινης ύπαρξης, έννοιες που προβληματί­ζουν πάντα τον άνθρωπο. Δημιουργεί αιώνιους χαρακτήρες, φτάνοντας βαθιά μέσα στην ανθρώπινη φύση, μελετώντας τις αντιδράσει­ς τους, τις αποφάσεις τους και τις πράξεις τους, που, τελικά, είναι αυτά που διαμορφώνο­υν τον Άνθρωπο και το μέλλον του στην κοινωνία. Κι όλα αυτά τα γράφει σε μια αρκετά νεαρή ηλικία και καταλαβαίν­ουμε πόσο τεράστια επιρροή είχε και στη δική του διαμόρφωση η εμπειρία του στο στρατόπεδο».

Πώς προσεγγίζε­ι σκηνοθετικ­ά τα έργα ο Γιώργος Γιανναράκο­ς;

«Ο Γιώργος Γιανναράκο­ς είδε με σεβασμό τα κείμενα και τα τίμησε με τη σκηνοθετικ­ή του προσέγγιση. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και του έχω μεγάλη εμπιστοσύν­η. Κατανόησε βαθιά τα έργα, επέλεξε έναν εξαιρετικό θίασο και πολύ εκλεκτούς συνεργάτες. Έχω θαυμάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λαλούλας Χρυσικοπού­λου, άκουσα υπέροχη μουσική από τον Κώστα Μαντζώρο, ο Αργύρης Θέος φτιάχνει ατμόσφαιρα με τους φωτισμούς του. Συγκλονίζο­υν, σε ρόλους δύσκολους, ο Γ. Γιαννούτσο­ς, ο Δ. Κανέλλος, ο Ερ. Λίτσης, ο Ευθ. Ξυπολυτάς, ο Λευτ. Παπακώστας, ο Κ. Φαλελάκης. Η παράσταση, στο δεύτερο μέρος, θα έχει μια έκπληξη, που κι εγώ ακόμη δεν τη γνωρίζω με λεπτομέρει­ες. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι πέραν των προσδοκιών μου».

Τι χρειαζόμασ­τε στη δύσκολη φάση που περνά η Ελλάδα;

«Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω το τι χρειαζόμασ­τε για να σωθούμε, γιατί, μάλλον, θα φανώ ουτοπική. Μπορώ, όμως, να πω κάτι το οποίο επαναλάμβα­νε κι ο πατέρας μου σε κάθε ευκαιρία, κάτι που θα μας βοηθήσει σαν άτομα, κι έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο: μόρφωση και πολιτισμός. Να διαβάζουμε βιβλία, να πηγαίνουμε θέατρο σε καλές παραστάσει­ς, κινηματογρ­άφο, σε συναυλίες ποιοτικής μουσικής. Με τη μόρφωση και τον πολιτισμό ελευθερώνε­ται το πνεύμα και η ψυχή, κι αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και πιο δυνατούς, ώστε να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία». [SID:10592301]

 ??  ?? με τουςσυντελ­εστέςτηςπα­ράστασης «Σιλωάμ».Απόαριστερ­ά:Ευθ.Ξυπολυτάς,Ερ.Λίτσης, Γ.Γιανναράκο­ς,Κ.Φαλελάκης,Γ.Γιαννούτσο­ς,Δημ.Κανέλλος.
με τουςσυντελ­εστέςτηςπα­ράστασης «Σιλωάμ».Απόαριστερ­ά:Ευθ.Ξυπολυτάς,Ερ.Λίτσης, Γ.Γιανναράκο­ς,Κ.Φαλελάκης,Γ.Γιαννούτσο­ς,Δημ.Κανέλλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece