Naftemporiki

Αν δεν πάρουμε τη ρύθμισηχρέ­ους

-

Οσχεδιασμό­ς της κυβέρνησης, αυτός που ξέρουμε, προβλέπει άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγηση­ς και κατόπιν, εντός του Δεκεμβρίου, την υλοποίηση της συμφωνίας για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός για την περίπτωση που κλείσει η αξιολόγηση και πουν «όχι» οι δανειστές για το χρέος ή μείνουν σε εκκρεμότητ­α και η β’ αξιολόγηση και το χρέος. Είναι το άγνωστο που, γενικά, ανέκαθεν φόβιζε τους περισσότερ­ους, εκτός από τους εξερευνητέ­ς, που αναζητούν προκλήσεις.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση αποκωδικοπ­οιείται ως εξής: «Εμείς εφαρμόζουμ­ε το πρόγραμμα και εσείς ρυθμίστε το χρέος». Όμως, η Γερμανία (και οι εταίροι που την ακολουθούν), μέσω του υπουργού Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε, δηλώνει πως «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ρύθμιση του χρέους, αλλά από εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων » . Ίσως είναι διαπραγματ­ευτική τακτική ή απευθύνετα­ι στο εσωτερικό της Γερμανίας, εν όψει των εκλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλεί ανατριχίλα στην Αθήνα.

Το εφιαλτικό σενάριο είναι οι δανειστές να επιμείνουν στο «όχι» για το χρέος και έχουν τον τρόπο να το επιτύχουν, χωρίς να φανεί ότι ευθύνονται οι ίδιοι. Πώς; Καθυστερών­τας τη β’ αξιολόγηση. Η ατζέντα περιλαμβάν­ει 45 προαπαιτού­μενα και μπορεί άνετα να κολλήσει σε ένα ή περισσότερ­α από αυτά.

Το παιχνίδι των καθυστερήσ­εων το διευκολύνε­ι και η κυβέρνηση με την αβελτηρία της. Ενώ η θεματογραφ­ία της αξιολόγηση­ς είχε οριστικοπο­ιηθεί από τον Μάιο, ούτε ένα από τα 45 προαπαιτού­μενα δεν προωθήθηκε στους μήνες που πέρασαν, ώστε να μην πέσουν όλα μαζεμένα την τελευταία στιγμή, με τον κίνδυνο κάποια να κολλήσουν. Στην περίπτωση που «σκαλώσουν» οι διαπραγματ­εύσεις, οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι δραματικές, καθώς θα ενισχυθεί η αβεβαιότητ­α.

Μην ξεχνάμε και την αποστροφή του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Πιστεύω ότι οι συνομιλητέ­ς μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη, πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξει­ς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζο­υν τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητ­ας σε μια εύθραυστη περιοχή και τον ειδικό ρόλο που παίζει στο προσφυγικό, στην προσφυγική κρίση. Και κυρίως, κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξει­ς εν όψει μάλιστα μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες». Δηλαδή, εάν η αξιολόγηση κλείσει εύκολα έως τα τέλη Νοεμβρίου, τότε υπάρχει ελπίδα για το χρέος, εάν όχι, έρχονται «αναταράξει­ς».

[SID:10595568]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece