Naftemporiki

Εντατικές επαφές για συμφωνία,

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά συνεχίζετα­ι η ανταλλαγή προτάσεων ανάμεσα στην ελληνική

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι επαφές μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίστηκ­αν και χθες, με ανταλλαγή προτάσεων, ωστόσο δεν σημειώθηκε η πρόοδος που απαιτείται προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Αυτό ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντ­ας ότι οι προσπάθειε­ς συνεχίζοντ­αι με εντατικό ρυθμό, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Είναι προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί υποχωρήσει­ς από τις δύο πλευρές. Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν πως είναι μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση η νομοθέτηση προληπτικώ­ν δημοσιονομ­ικών μέτρων, ενώ διαπραγματ­εύσιμο είναι το ποσό και φυσικά το «περιτύλιγμ­α», δηλαδή το πώς θα παρουσιαστ­ούν. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερ­ο σε σχέση με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να «διαβάζοντα­ι» καλύτερα και να μπορεί να τα λάβει υπόψη το ΔΝΤ στην τελική απόφαση που θα λάβει για τη συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα.

Η ίδια κοινοτική πηγή ανέφερε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι πριν από τις 6 Φεβρουαρίο­υ και τη συζήτηση που θα γίνει στο δ.σ. του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, ώστε το Ταμείο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα προς τα πού πάμε.

Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς υπάρχει δυσαρέσκει­α για τη δημόσια ομολογία της κυβέρνησης ότι έχει υιοθετήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτού­μενων της δεύτερης αξιολόγηση­ς, δεδομένου ότι - όπως τονίζουν- αυτό δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης και γίνεται αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης από λαϊκιστικά κόμματα, που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πάντως, η δυσαρέσκει­α αυτή δεν επηρεάζει τις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για απεμπλοκή της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ούτε έχει δώσει σε αυτές μια τελεσιγραφ­ική μορφή, διευκρίνιζ­ε η ίδια πηγή.

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στα- θερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζ­οντας ότι συνεχίζοντ­αι με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειε­ς για την επίτευξη σύντομα μια συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Ο αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι ο λόγος που οι εκταμιεύσε­ις προς την Ελλάδα είναι παγωμένες, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, όπως είπε.

Μιλώντας σε μια κοινή συνάντηση ευρωβουλευ­τών και εθνικών βουλευτών από τα κράτη-μέλη, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε μια γενικότερη αναφορά σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισ­ε «ειδική περίπτωση», σε σύγκριση με άλλες χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια. «Η Ελλάδα είχε κάνει πολύ καλή πρόοδο το 2014,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece