Naftemporiki

Προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

-

Από αριστερά τή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεργαστε­ί με όλους τους παραγωγικο­ύς φορείς και την πολιτεία. Στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο συμμετείχα­ν επίσης ο πρόεδρος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής Σπυρίδων Παπασπύρου και ο πρόεδρος της Συντονιστι­κής Επιτροπής Αγορών και Κεφα- λαίων Αρτέμης Θεοδωρίδης. Η ΕΕΤ ανέφερε ότι ο σημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημ­α και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών έπειτα από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποί­ηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Τόνισαν, ωστόσο, ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάστα­ση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείτ­αι περιορι- σμένη ζήτηση, και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιώ­ν συνιστούν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπί­σει έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά. Είναι δε θετικό ότι σημειώνετα­ι ταχύτητα στην αύξηση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Στη συνάντηση συζητήθηκα­ν κατά κύριο λόγο οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και οι νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμ­βανομένου του εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού. Συμφωνήθηκ­ε δε η περαιτέρω επεξεργασί­α των θεμάτων από κοινές τεχνικές επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν. [SID:10810385]

 ??  ?? οικ.κ.ΧρήστοςΓκό­ρτσος,ΒασίλειοςΡ­άπανος,Νικόλαος Καραμούζης,ΠροκόπηςΠα­υλόπουλος,Παναγιώτης-Αριστείδης­Θωμόπουλος­και ΓεώργιοςΧα­ντζηνικολά­ουκατάτηχθ­εσινήσυνάν­τησηστοΠρο­εδρικόΜέγα­ρο.
οικ.κ.ΧρήστοςΓκό­ρτσος,ΒασίλειοςΡ­άπανος,Νικόλαος Καραμούζης,ΠροκόπηςΠα­υλόπουλος,Παναγιώτης-Αριστείδης­Θωμόπουλος­και ΓεώργιοςΧα­ντζηνικολά­ουκατάτηχθ­εσινήσυνάν­τησηστοΠρο­εδρικόΜέγα­ρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece