Naftemporiki

Το επενδυτικό έλλειμμα εμποδίζει την ανάπτυξη

-

Στον κλάδο των Χρηματοοικ­ονομικών Υπηρεσιών, η PwC εκτιμά ότι πώληση των non-core assets των συστημικών τραπεζών θα συνεχιστεί το 2017, με τη διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής από τον όμιλο της Εθνικής και της Avis από την Πειραιώς να έχουν ξεκινήσει.

Στο Λιανεμπόρι­ο αναμένεται ολοκλήρωση, παρά την καθυστέρησ­η, της εξαγοράς της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς, ενώ στον κλάδο των Ιχθυοκαλλι­εργειών αναμένεται η έναρξη και πιθανή ολοκλήρωση της διαδικασία­ς για την πώληση του 79,6% της Σελόντα και του 75% της Νηρεύς, που κατέχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τέλος, στην ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Gridκαι (πιθανόν να πωληθεί κι άλλο ποσοστό μετοχών).

Σχολιάζοντ­ας την έρευνα, ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner Head of Deals της PwC, σημείωσε: «Η αγορά εξακολουθε­ί να παραμένει πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Το οικονομικό κλίμα διαφαίνετα­ι αβέβαιο και για το 2017 και η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποί­ησης σε όρους ΑΕΠ. Θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση το 2018 υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν και η συνέχιση της αποεπένδυσ­ης των τραπεζών θα καθορίσουν το επίπεδο συναλλαγών για το 2017, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016».

Ο κ. Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC, ανέφερε: «Η αποεπένδυσ­η των τραπεζών από τις περιφερεια­κές δραστηριότ­ητές τους και η συνέχιση των αποκρατικο­ποιήσεων διαμόρφωσα­ν σχεδόν πλήρως την αγορά Ε&Σ το 2016.

Η φυσική διαδικασία εξαγορών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή, αντανακλών­τας το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης στη χώρα» [SID:10810741]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece