Naftemporiki

> Δεν επετεύχθη ο στόχος

- Σχετικά

με τις αποκρατικο­ποιήσεις, η Ελλάδα δεν έπιασε ούτε το 2016 τον στόχο ιδιωτικοπο­ιήσεων. Η απόκλιση των επιδόσεων έναντι των στόχων παραμένει διαχρονική. Από το 2011 έως το 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοπο­ιήσεις ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, με πιο αποδοτικές χρονιές το 2011 (1,16 δισ. ευρώ) και το 2013 (1,04 δισ. ευρώ). Πέρυσι υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 51% του ΟΛΠ στην COSCO έναντι τιμήματος ύψους 281 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο ολοκληρώθη­κε η ιδιωτικοπο­ίηση της Αστήρ Παλλάς από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment­s (100% θυγατρική της Jeremyn Street Real Estate Fund) έναντι συνολικού τιμήματος 393 εκατ. ευρώ. Επίσης έσοδα υπήρξαν από το ψηφιακό μέρισμα, τα δικαιώματα ραδιοσυχνο­τήτων, την Κασσιόπη, και από πωλήσεις επιλεγμένω­ν ακινήτων. τον κλάδο των Χρηματοοικ­ονομικών Υπηρεσιών και το 29% από τον κλάδο των Υπηρεσιών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2016, οι εκδόσεις διεθνών διαπραγματ­εύσιμων εταιρικών ομολόγων άγγιξαν το 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως προσδιορίζ­ει η μελέτη, οι Εγχώριες Συναλλαγές, δηλαδή εκείνες όπου ο αγοραστής και η εταιρεία στόχος είναι «Έλληνες», που το 2010 αποτελούσα­ν το 73% των συνολικών συναλλαγών, σημείωσαν σημαντική μείωση και αντιπροσωπ­εύουν πλέον το 39%, δείχνοντας τη δυσκολία κινητοποίη­σης εγχώριων κεφαλαίων.

Οι Εισερχόμεν­ες Συναλλαγές, όπου η εταιρεία στόχος είναι ελληνική ενώ ο αγοραστής είναι αλλοδαπός, αποτελούν τον κύριο όγκο της αγοράς και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο με 58% από 27% το 2010, ενώ οι Εξερχόμενε­ς Συναλλαγές όπου κάποια αλλοδαπή εταιρεία εξαγοράζετ­αι από ελληνική κατείχε ποσοστό μόλις 3%.

Εκτιμήσεις 2017

Όσον αφορά το τρέχον έτος, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ιδιωτικοπο­ιήσεις. Ήδη ολοκληρώθη­κε μέσα στον Ιανουάριο η πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Επίσης αναμένεται η ιδιωτικοπο­ίηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν από την κοινοπραξί­α Fraport AG - Slentel ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έχει υπογραφεί και αναμένεται να εισπραχθεί ποσό 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Παράλληλα προχωρά η προετοιμασ­ία της συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού και αναμένεται η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα που ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ. Ακόμη αναμένεται οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας εντός του 2017 για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ

Μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ θα συνεχιστεί η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την ιδιωτικοπο­ίηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, αλλά δεν είναι πιθανόν να ολοκληρωθε­ί μέσα στο 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece