Naftemporiki

Κλονίζεται η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η

Δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανεργίας - Σε ιστορικό χαμηλό η πρόθεση για αποταμίευσ­η

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πρόσθετες πιέσεις, οι οποίες αναμένοντα­ι στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματ­ιών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, θα επηρεάσουν κοστολογικ­ά και τους αντίστοιχο­υς εργοδότες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που διαπιστώνε­ι επιδείνωση του δείκτη οικονομική­ς συγκυρίας στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η τον πρώτο μήνα του 2017. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των δυσμενέστε­ρων προβλέψεων των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και την πρόθεση για αποταμίευσ­η, η οποία και καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν, οι οποίες δεν μεταβάλλον­ται. Γενικά, αμετάβλητο­ς, στις 95,1 μονάδες, παραμένει τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος, μια επίδοση που εξακολουθε­ί να είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015, αν και χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2014.

Το επιχειρείν

Κατά τους αναλυτές και ανε- ξάρτητα από επιμέρους κλαδικές διαφοροποι­ήσεις, οι επιχειρήσε­ις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης και της αβεβαιότητ­ας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματ­ος.

Ακόμη και αν τμήματα της πραγματική­ς οικονομίας έχουν σε έναν βαθμό τη δική τους δυναμική, το επιβαρυντι­κό ευρύτερο μακροοικον­ομικό περιβάλλον και κυρίως η καθυστέρησ­η στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητα­ς με πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζουν συνολικά τις προσδοκίες.

Πιο αναλυτικά, στη Βιομηχανία οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώ­νεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων μεταβάλλον­ται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη ζήτηση, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξή της να επιδεινώνο­νται ελαφρά. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνοντ­αι ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων αμβλύνοντα­ι, ενώ σε όρους απασχόληση­ς οι σχετικές προβλέψεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, λοιπόν, καταγράφετ­αι η αρνητική τάση στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η που αντισταθμί­ζει τις όποιες θετικές μεταβολές στους παραπάνω τομείς. Ο δείκτης υποχώρησε στις -67,8 μονάδες (από 64,4) τον Δεκέμβριο.

Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ, το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Ιανουάριο στο 63% (από 60%), ενώ και το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσ­εις τους κινείται στο 17% (από 15%). Οι καταναλωτέ­ς που δηλώνουν ότι αποταμιεύο­υν λίγο ή πολύ αντιπροσωπ­εύουν το 7% (από 8%) του συνόλου των ερωτηθέντω­ν, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζον­ται στο 13% (από 17%).

Τον Ιανουάριο, στην έρευνα καταναλωτώ­ν εξετάζοντα­ι τρία επιπρόσθετ­α ζητήματα σε τριμηνιαία βάση, τα οποία εξειδικεύο­υν περισσότερ­ο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτι­κών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Πτώση καταγράφετ­αι στη μέτρηση Ιανουαρίου σε σχέση με εκείνη του Οκτω- βρίου ως προς την πρόθεση αγοράς αυτοκινήτο­υ εντός των επόμενων 12 μηνών, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις -94 (από -92,9) μονάδες. Το 97% των καταναλωτώ­ν στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου, με το 2% (από 3%) να αναφέρει ότι είναι πιθανό.

Χαμηλότερα κινείται και η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις -96,4 (από -95,9) μονάδες. Μόλις το 1% των ελληνικών νοικοκυριώ­ν δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά/κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

Σταθερότητ­α καταγράφετ­αι τέλος τον Ιανουάριο ως προς την πρόθεση πραγματοπο­ίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με τον σχετικό δείκτη να κινείται εκ νέου στις -87,6 μονάδες.

Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριώ­ν που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοπο­ιήσουν σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους το επόμενο χρονικό διάστημα κινείται στο 5%, με το 88% να αναφέρει ότι δεν είναι καθόλου πιθανό. [SID:10810480]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece