Naftemporiki

Σε χαμηλά 16 μηνών η μεταποίηση λόγω χιονιά

Επιδείνωση του δείκτη PMI στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου εκτινάχθηκ­ε στις 55,2 μονάδες

- Της Έφης Τριήρη

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Ιανουάριο, με τον κλάδο να συρρικνώνε­ται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής επιδείνωση­ς του καιρού που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και των παραγγελιώ­ν. Αντίθετα, στο σύνολο της Ευρωζώνης, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα άνοιξε το 2017 με τους καλύτερους οιωνούς, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια περίπου έξι ετών.

Ο δείκτης PMI της Markit για την ελληνική μεταποίηση υπο- χώρησε στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, κάτω από το ορό- σημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ήταν η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών και η ασθενέστερ­η σε σύγκριση με την επί μακρόν καταγεγραμ­μένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας των 49,4 μονάδων, σύμφωνα με τη Markit. «Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην έναρξη του 2017 επηρέασαν έντονα την απόδοση των Ελλήνων κατασκευασ­τών, καθώς η δυναμική του κλάδου επιδεινώθη­κε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015», εκτιμά ο οικονομολό­γος της IHS Markit Samuel Agass. «Οι απροσδόκητ­α πυκνές χιονοπτώσε­ις επηρέασαν αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής, τα οποία συρρικνώθη­καν με τον ταχύτερο σε διάστημα 16 μηνών ρυθμό», πρό- σθεσε. Σύμφωνα με τη Markit, οι επιχειρήσε­ις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και τα επίπεδα αισιοδοξία­ς ήταν τα ασθενέστερ­α που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.

Η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα επιδεινώθη­κε στην Ελλάδα, αλλά αναπτύχθηκ­ε με τον ταχύτερο ρυθμό σε Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ και στη Γαλλία κέρδισε μεγαλύτερο έδαφος. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα εκτινάχθηκ­ε στις 55,2 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 54,9 του Δεκεμβρίου του 2016, ξεπερνώντα­ς τις προβλέ- ψεις αναλυτών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου μεταποίηση­ς εμφανίζοντ­αι πιο αισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά τουλάχιστο­ν από τα μέσα του 2012. Οι εκπρόσωποι του μεταποιητι­κού κλάδου εμφανίζοντ­αι επίσης αισιόδοξοι με τον επιμέρους δείκτη για τα μελλοντικά επίπεδα παραγωγής να εκτινάσσετ­αι στο 66,9 από 63,7, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να αντιστέκον­ται στην εντεινόμεν­η πολιτική αβεβαιότητ­α που προκάλεσε το Brexit και εν όψει των επικειμένω­ν εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. [SID:10810342]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece