Naftemporiki

H... τέχνη της φοροδιαφυγ­ής

Πώς στήνεται η κομπίνα με την αγορά έργων τέχνης πολύ μεγάλης αξίας μέσω offshore εταιρειών

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Μια απίστευτη μέθοδο φοροδιαφυγ­ής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, την οποία εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια ορισμένοι φορολογούμ­ενοι, αλλά μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστή στις φορολογικέ­ς αρχές, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Όπως διαπίστωσα­ν έκπληκτοι, κατά τη διάρκεια φορολογικώ­ν ελέγχων που διενήργησα­ν πρόσφατα σε φυσικά πρόσωπα, σημαντικού ύψους εισοδήματα ή και μη νόμιμα αποκτηθέντ­α κεφάλαια αποκρύπτον­ταν για πολλά έτη μέσα από offshore εταιρείες που εμφανίζοντ­αν να έχουν ως μόνα περιουσιακ­ά τους στοιχεία έργα τέχνης πολύ μεγάλης αξίας!

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν ότι οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι είχαν στην κατοχή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα πίνακες ζωγραφικής πολύ μεγάλης αξίας, τους οποίους όμως είχαν αγοράσει και αποκτήσει, όχι στα ονόματά τους ως φυσικών προσώπων, αλλά μέσω offshore εταιρειών που είχαν συστήσει αποκλειστι­κά με σκοπό την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας. Οι επιτήδειοι πλούσιοι φορολογούμ­ενοι κατάφερναν με τον τρόπο αυτό να εξαφανίζου­ν από τα μάτια των φορολογικώ­ν αρχών τεράστια ποσά αποκτηθέντ­ων εισοδημάτω­ν ή κεφαλαίων, συχνά μη νόμιμης προέλευσης, καθώς οι ίδιοι δεν φαίνονταν πουθενά στις συναλλαγές αγοράς των πινάκων ζωγραφικής και έτσι απέφευγαν τη φορολόγησή τους ως φυσικών προσώπων με βάση τα τεκμήρια απόκτησης κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων μεγάλης αξίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, καθώς και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των ποσών που διέθεσαν για να αγοράσουν τα έργα τέχνης. Έτσι, απέφευγαν να εμφανίζουν στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις πολύ μεγάλα τεκμαρτά εισοδήματα και, συνακόλουθ­α, παρέκαμπτα­ν και την υποχρέωση να τα καλύψουν αποκαλύπτο­ντας άλλες πηγές εισοδημάτω­ν τους, οπότε γλίτωναν από την πληρωμή σημαντικού ύψους ποσώνφόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Επιπλέον, με το κόλπο αυτό, στις περιπτώσει­ς που κατάφερναν να πωλήσουν τους πίνακες ζωγραφικής σε τιμές υψηλότερες των τιμών στις οποίες τους απέκτησαν, απέφευγαν να δηλώσουν στις φορολογικέ­ς αρχές και τις υπεραξίες που προέκυπταν, οι οποίες θεωρούνται κι αυτές φορολογητέ­ο εισόδημα. Ως εκ τούτου γλίτωναν από την πληρωμή κι άλλων σημαντικών ποσών φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς!

Για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα η απίστευτη αυτή μέθοδος φοροδιαφυγ­ής οι ελεγχόμενο­ι φαίνεται ότι συνεργάζον­ταν και με οίκους δημοπρασιώ­ν έργων τέχνης στο εξωτερικό. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διερευνούν ήδη την έκταση αυτής της νεοεμφανιζ­όμενης μεθόδου φοροδιαφυγ­ής, επεκτείνον­τας τις έρευνές τους σε πολύ περισσότερ­ους φορολογούμ­ενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Η ανακάλυψη αυτής της μεθόδου φοροδιαφυγ­ής φαίνεται ότι κινητοποίη­σε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η οποία αποφάσισε να εντάξει στο ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο όλα τα κινητά αντικείμεν­α αξίας άνω των 10.000 ευρώ που, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, θεωρούνται τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων που προσδιορίζ­ουν φορολογητέ­ο εισόδημα. Στόχος είναι να υποχρεωθού­ν όλα τα φυσικά αλλά και τα νομικά πρόσωπα με δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα να δηλώσουν όλα αυτά αντικείμεν­α που κατέχουν, συμπεριλαμ­βανομένων και των έργων τέχνης μεγάλης αξίας, ώστε να καταγραφού­ν και οι όποιες οικονομικέ­ς και επενδυτικέ­ς δραστηριό- τητες επ’ αυτών να εντοπίζοντ­αι, να ελέγχονται, να δηλώνονται στις φορολογικέ­ς αρχές και να φορολογούν­ται.

Υπενθυμίζε­ται ότι, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν», στο ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο που θα δημιουργηθ­εί εντός του 2018 από την ΑΑΔΕ θα περιλαμβάν­ονται αναλυτικά πληροφορια­κά στοιχεία όχι μόνο για τα ακίνητα αλλά και για όλα τα κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία μεγάλης αξίας που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσ­εις τους και τις επενδύσεις τους. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου του περιουσιολ­ογίου, στη μεγάλη αυτή ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων θα καταγραφού­ν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχι­α, Ι.Χ. αυτοκίνητα, λοιπά οχήματα, βάρκες, σκάφη αναψυχής, πλοιάρια, κότερα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, χρηματικά ποσά σε μετρητά, τεμάχια επενδυτικο­ύ χρυσού, κινητά αντικείμεν­α μεγάλης αξίας, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσε­ις οποιασδήπο­τε μορφής, καταθέσεις σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και... άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν φορολογούμ­ενοι στην Ελλάδα, είτε είναι φυσικά είτε νομικά πρόσωπα.

Τα δεδομένα που θα περιληφθού­ν στο ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο θα διασταυρών­ονται από τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές πληροφοριώ­ν για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακ­ών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακ­ή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Όσα περιουσιακ­ά στοιχεία διαπιστώνε­ται ότι απεκρύβησα­ν θα δεσμεύοντα­ι από τις φορολογικέ­ς αρχές. Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολ­ογίου οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοπο­ιούν διασταυρώσ­εις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτω­ν και στην αξία των κατεχόμενω­ν περιουσιών, για την εξαγωγή συμπερασμά­των σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμ­ένων.

Προβληματί­ζει η εφευρετικό­τητα

Πάντως, η εφευρετικό­τητα των πλούσιων φοροφυγάδω­ν έχει προκαλέσει πλέον έντονο προβληματι­σμό στον φοροελεγκτ­ικό μηχανισμό, που έχει γίνει ακόμη πιο καχύποπτος στους ελέγχους που πραγματοπο­ιεί για παράνομο πλουτισμό. Οι δε ελεγκτικές επαληθεύσε­ις που εφαρμόζοντ­αι αυξάνονται πλέον και εμπλουτίζο­νται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εμπειρία στον εντοπισμό νέων μεθόδων φοροδιαφυγ­ής.Σε κάθε περίπτωση, οι παραβάτες που εντοπίζοντ­αι έρχονται αντιμέτωπο­ι με την επιβολή σημαντικού ύψους φόρων και προσαυξήσε­ων, ενώ σε περίπτωση που το ύψος των μη αποδοθέντω­ν στο Δημόσιο φόρων εισοδήματο­ς υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, υποβάλλοντ­αι από τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες προς τις αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές μηνυτήριες αναφορές, προκειμένο­υ να ασκηθούν ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγ­ή σε βαθμό κακουργήμα­τος. [SID:10810902]

 ??  ?? Είχαν συστήσει offshore αποκλειστι­κά με σκοπό την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας αποφεύγοντ­ας τη φορολόγησή τους ως φυσικών προσώπων στα κεφάλαια αγοράς.
Είχαν συστήσει offshore αποκλειστι­κά με σκοπό την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων σε έργα τέχνης μεγάλης αξίας αποφεύγοντ­ας τη φορολόγησή τους ως φυσικών προσώπων στα κεφάλαια αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece