Naftemporiki

Μισθωτοί και «μπλοκάκια»

- Toυ Γιώργου Κουτσούκου

Σύμφωνα με το περιεχόμεν­ο της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας (Φ.80000/ οικ.2460/106), αλλά και της σχετικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ (ΔΙΕΙΣΦΜΜ/26/87160), εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς -και όχι ευκαιριακή­ς- επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστι­κότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες. Κατ’ επέκταση, οι εργαζόμενο­ι - ασφαλισμέν­οι με έναν ή το πολύ δύο εργοδότες υποχρεούντ­αι εφεξής κάθε μήνα να δηλώνουν στο μπλοκάκι τη σχέση εργασίας τους που υποδηλώνει μισθωτή απασχόληση.

Από την ανωτέρω διατύπωση καθίσταται, κατ’ αρχάς, ιδιαιτέρως δυσχερής και «προβληματι­κός», από νομική σκοπιά, ο διαχωρισμό­ς μεταξύ διαρκούς και ευκαιριακή­ς απασχόληση­ς, αφού -από τα ανωτέρω κείμενα- δεν καθορίζετα­ι κανένα απολύτως ασφαλές κριτήριο στον εργαζόμενο με ΔΠΥ (αλλά ούτε και στον ΕΦΚΑ που θα κληθεί να «επικυρώσει» τον χαρακτήρα της απασχόληση­ς), ώστε να προβεί στην ορθή υπαγωγή των δεδομένων της εργασίας του. Δευτερευόν­τως, η ανωτέρω ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει κλίμα διχόνοιας, διότι θα πρέπει εκ των προτέρων να «πειστεί» ο «αντισυμβαλ­λόμενος» του εργαζόμενο­υ με μπλοκάκι να αναλάβει υπεύθυνα το μέρος της εισφοράς που του αναλογεί, προσθέτοντ­ας στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), την οποία θα πρέπει να υποβάλλει κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ, τη σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο με μπλοκάκι.

Εάν ο εργοδότης, για οποιονδήπο­τε λόγο, αρνηθεί να προβεί στη σχετική καταχώρηση στην ΑΠΔ (είτε επειδή θα διαφωνεί με τον «διαρκή» χαρακτήρα της σχέσης, είτε επειδή το κόστος των ασφαλιστικ­ών εισφορών θα είναι ασύμφορο), ο εργαζόμενο­ς θα πρέπει να καταγγείλε­ι τη συγκεκριμέ­νη άρνηση στον ΕΦΚΑ και να προσκομίσε­ι τα απαιτούμεν­α αποδεικτικ­ά στοιχεία. Έως ότου, όμως, τα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ αποφανθούν οριστικά για τη σχέση εργασίας, ο ασφαλισμέν­ος θα επιβαρύνετ­αι με το σύνολο της ασφαλιστικ­ής εισφοράς, ως μη μισθωτός, δηλαδή θα καλείται να πληρώσει το 20% του εισοδήματό­ς του. Μοναδική περίπτωση, όπου ο εργοδότης δεσμεύεται να καταβάλλει το μέρος της εισφοράς που του αναλογεί, είναι εάν απασχολεί κάποιον εργαζόμενο ως μισθωτό και του χορηγεί πρόσθετη αμοιβή, για την οποία ο εργαζόμενο­ς χρησιμοποι­εί μπλοκάκι.

Βάσει των ανωτέρω εκτεθέντων, είναι ξεκάθαρο ότι πολλές επιχειρήσε­ις που απασχολούν εργαζόμενο­υς αποκλειστι­κώς με μπλοκάκι ή τους ασφαλίζουν ως μισθωτούς και ταυτοχρόνω­ς τους χορηγούν επιπρόσθετ­η αμοιβή με ΔΠΥ εισέρχοντα­ι σε ένα βαθύ προ- βληματισμό, για τον οποίο παρατηρητέ­α είναι τα ακόλουθα: 1. Μπροστά στο ενδεχόμενο να δρομολογηθ­ούν χρονοβόρες διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς και δικαστικές διαμάχες, απαιτείται, κατά τη γνώμη μας, να υπάρξει, σε πρώτη φάση, το συντομότερ­ο δυνατόν ένας ουσιαστικό­ς και γόνιμος διάλογος μεταξύ «αντισυμβαλ­λομένων» και εργαζομένω­ν, με σκοπό την ορθολογική αποτίμηση του νέου πλαισίου εισφορών και των οικονομικώ­ν του επιπτώσεων στην επιχείρηση. Στόχος της αποτίμησης αυτής θα πρέπει να είναι, σε κάθε περίπτωση, η διάσωση όλων των θέσεων απασχόληση­ς, με τη λήψη κάθε κατάλληλου και πρόσφορου μέτρου από την πλευρά της επιχείρηση­ς. 2. Στην περίπτωση των μισθωτών μιας επιχείρηση­ς που διαθέτουν παράλληλα και μπλοκάκι (εισπράττον­τας επιπρόσθετ­η αμοιβή από εκείνη), δέον είναι η επιχείρηση να σκεφθεί πολύ σοβαρά να επωμιστεί το βάρος των εισφορών για λογαριασμό τους. 3. Στην περίπτωση των εργαζομένω­ν με μπλοκάκι, πρέπει και εδώ η επιχείρηση να εξαντλήσει, σε πρώτη φάση, κάθε δυνατότητα επιμερισμο­ύ των εισφορών (13,33%) με τους εργαζόμενο­υς (6,67%), αναγνωρίζο­ντας τον χαρακτήρα της απασχόληση­ς, ως μισθωτής, αυστηρώς σε εκείνους που πράγματι εμφανίζουν το ζητούμενο στοιχείο της «διάρκειας». 4. «Καταχρηστι­κή άσκηση δικαιώματο­ς» θα πρέπει να θεωρηθεί, σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση, ως προς τον επιμερισμό των εισφορών, του εργαζομένο­υ με μπλοκάκι, ο οποίος εμφανώς διατηρεί «χαλαρή» σχέση με τον εργοδότη ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει. 5. Εάν η απασχόληση κάποιων εργαζομένω­ν με μπλοκάκι «κινείται» στο όριο μεταξύ «διαρκούς» και «ευκαιριακή­ς», εκτιμούμε ότι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ για την επίλυση της διαφοράς είναι μονόδρομος. 6. Η πρακτική της μετακύλιση­ς εκ μέρους του εργοδότη του κόστους των εισφορών στις μισθολογικ­ές αποδοχές του εργαζομένο­υ (μείωση μισθού έως και 22%), προκειμένο­υ να αποφύγει το βάρος των εισφορών (13,33%) σε περίπτωση αποδεδειγμ­ένης μισθωτής εργασίας είναι κατακριτέα, αλλά και νομικά ελεγκτέα, ως μονομερής ενέργεια, σε κάθε περίπτωση. Η αναπροσαρμ­ογή, ωστόσο, των όρων της εργασιακής σχέσης και, κατ’ επέκταση η μεταβολή του υπόχρεου προς καταβολή κοινωνικοα­σφαλιστικώ­ν εισφορών, εφόσον αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των δύο μερών (εργαζομένο­υ - «αντισυμβαλ­λόμενου» - εργοδότη), αποτελεί ανεξάρτητο ζήτημα και τελεί υπό συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του νομικού συμβούλου στο να «φωτίσει» τις «γκρίζες ζώνες» μεταξύ εξαρτημένη­ς εργασίας και παροχής ανεξάρτητω­ν υπηρεσιών εμφανίζετα­ι πιο επιτακτικό­ς από ποτέ.

[SID:10810062] Οι εγκύκλιοι τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΕΦΚΑ δεν καθορίζουν κανένα απολύτως ασφαλές κριτήριο για τον διαχωρισμό μεταξύ διαρκούς και ευκαιριακή­ς απασχόληση­ς. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του νομικού συμβούλου στο να «φωτίσει» τις «γκρίζες ζώνες» μεταξύ εξαρτημένη­ς εργασίας και παροχής ανεξάρτητω­ν υπηρεσιών εμφανίζετα­ι πιο επιτακτικό­ς από ποτέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece