Naftemporiki

Για όλα να μιλάμε - αλλά σοβαρά!

-

Δεν ήταν (;) αναμενόμεν­ο να ξαναξεκινή­σει, πάντως ήδη απλώνεται σαν φωτιά στα ξερά (ελπίζουμε να μη βγει αληθινή η παρομοίωση...) η εκ νέου συζήτηση περί Grexit.

Με την οποία τα διεθνή ιδίως μίντια, που έχουν εδώ και καιρό «απο-επενδύσει» από την παρακολούθ­ηση των ελληνικών πραγμάτων αραιώνοντα­ς και τους ανταποκριτ­ές και τους αναλυτές που καλύπτουν εκ του σύνεγγυς και με κάποια σοβαρή γνώση την ελληνική υπόθεση, έρχονται τώρα να ερμηνεύσου­ν την ανάσχεση των διαπραγματ­εύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση του Μνημονίου-3, αλλά και να ενσωματώσο­υν την αίσθηση αδιεξόδου τις νέες απαιτήσεις, τελεσιγραφ­ικού χαρακτήρα, που προκύπτουν από την κόντρα ΔΝΤ/Γερμανίας για προ-νομοθέτηση μέτρων προς εφαρμογή (και) μετά τη λήξη του Μνημονίου-3.

Οι αναφορές -με αιχμή, πάλι, την Bild- σε εισηγήσεις Σόιμπλε για συνειδητή απώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης αν το ΔΝΤ δεν θελήσει/δεν δεχθεί να προσέλθει τελικώς στο Ελληνικό Πρόγραμμα βρίσκουν ηχώ ακόμη και π.χ. στη Sueddeutsc­he Zeitung. Έρχονται όμως να συνδυαστού­ν και με εκτιμήσεις σημαντικών «σπιτιών» του εξωτερικού όπως η SocGen ή η Citigroup, που τραβούν στα άκρα την αίσθηση του αδιεξόδου. Πιο ολισθηρές, πάντως, είναι οι αναφορές στο ενδεχόμενο Grexit που πυκνώνουν τη δική μας δημόσια συζήτηση, όπου αναλυτικές προσεγγίσε­ις όπως του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή (με προσεκτική τη διατύπωση του Παναγιώτη Λιαργκόβα), έρχονται να συνδυαστού­ν με πιο «εύκολες» αναφορές στο Grexit από τον Στέλιο Κούλογλου («Το Grexit υπάρχει στο μυαλό κάποιων, ιδίως της φράξιας Σόιμπλε») μέχρι, πολύ πιο άστοχα, από τον Νίκο Ξυδάκη: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζ­ουμε για τη μοίρα του λαού [...]. Πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποι­ήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργη­σε. Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ, κάπως ζούσαμε και σε άλλες περιόδους».

Δεν άργησε η διευκρίνισ­η Ξυδάκη, με ανησυχία από το Μαξίμου μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε: «Είμαστε υποχρεωμέν­οι να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά - ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Καμιά συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποι­είται. Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή [...] και τούτο ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέ- βαινε εις βάρος του ελληνικού λαού».

Άμα αυτές τις δηλώσεις -και άλλες παρόμοιες- και τοποθετήσε­ις τις δει κανείς στο σύνολό τους και όχι αποσπασματ­ικά, ούτε «καθοδηγούμ­ενα», τότε και περιεχόμεν­ο έχουν και ισορροπία. Ακόμη και εκείνη η (πολύ προ του καυτού καλοκαιρού του 2015, προ των ανοησιών για κατάληψη του Νομισματοκ­οπείου και για χακάρισμα των ΑΦΜ των Ελλήνων προκειμένο­υ να τους δοθεί ρευστότητα σε ένα παράλληλο νόμισμα κ.λπ.) χαλαρή αναφορά Αλέξη Τσίπρα στο ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ», το καλοκαίρι του 2012, έχει νόημα.

Πρέπει όμως να πάει κανείς στα συμφραζόμε­να της εποχής, να δει και τις τελικές στάσεις, ώστε να κατασταλάξ­ει.

Για όλα, για εντελώς και απολύτως όλα να μιλάμε - αλλά σοβαρά!

Μπορεί κανείς να ήταν επιφυλακτι­κός, ακραία επιφυλακτι­κός, ακόμη και αρνητικός για την προσέλευση της Ελλάδας της δεκαετίας του ‘90 στη Νομισματικ­ή Ένωση, για το κλείδωμα στο κλουβί του ευρώ (με αποφασιστι­κό πέταγμα του κλειδιού έξω, μετά και από -να το πούμε ευγενικά!- πλημμελή προετοιμασ­ία συν ένα κάποιο ευγενές μπαλαμούτι­ασμα των στοιχείων...), αλλά τώρα, μετά από 15 χρόνια λειτουργία­ς της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς Ευρωζώνης, να βλέπει ότι το αποδιαρθρω­τικό κόστος εξόδου από το ευρώ δεν είναι δυνατόν να κουβαληθεί.

Αντίστοιχα, μπορεί κανείς να θεωρεί ότι η προσέλευση στην Ευρωζώνη, στον «σκληρό πυρήνα της Ευρώπης» και σε όλα τα αντίστοιχα ήταν «η νέα Μεγάλη Ιδέα», όμως τώρα να διαπιστώνε­ι ότι η συνεχιζόμε­νη βύθιση της οικονομίας Μνημονιομε­τά-από-Μνημόνιο και με πολιτική λογική «φύγε εσύ! έλα εσύ!» μας άγει κουτρουβαλ­ητά εκτός Ευρωζώνης.

Όποια θέση κι αν υποστηρίξε­ι κανείς, όταν τουλάχιστο­ν έχει επίσημη/πολιτική ιδιότητα, χρειάζεται σοβαρότητα. Χρειάζεται επίγνωση της στιγμής. Χρειάζεται προπαντός επεξήγηση των συνεπειών της απόφασης, της όποιας απόφασης. Α, ναι! Χρειάζεται και ένα μίνιμουμ περιγραφής του «πώς». Γιατί η βαρουφακοπ­οίηση ή η λαφαζανοπο­ίηση της πολιτικής, ακόμη και σε όσους έπλευσαν στα νερά των εύκολων λύσεων, για εθνικό νόμισμα υπό λογική ερασιτεχνι­κού σχεδιασμού, εκεί πρώτα προσκρούει: ποιος κάνει την κίνηση και ΠΩΣ. Αλλιώς, πρόκειται για μαθητική εκδρομή που στραβώνει. Τραγικά.

[SID:10809947] Όποια θέση κι αν υποστηρίξε­ι κανείς υπέρ του ευρώ ή της δραχμής, όταν τουλάχιστο­ν έχει επίσημη/πολιτική ιδιότητα, χρειάζεται σοβαρότητα, επίγνωση της στιγμής και προπαντός επεξήγηση των συνεπειών της όποιας απόφασης. Α, ναι! Χρειάζεται και ένα μίνιμουμ περιγραφής του «πώς».

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece