Naftemporiki

821 σχέδια για τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο

Στα 2,21 δισ. ευρώ η αξία των επενδύσεων, 170 εκατ. ευρώ η επιχορήγησ­η και 280 εκατ. ευρώ οι φοροαπαλλα­γές

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τα 2,21 δισ. ευρώ άγγιξε το ύψος των επενδυτικώ­ν σχεδίων που υποβλήθηκα­ν στον νέο επενδυτικό νόμο. Με το κλείσιμο της προθεσμίας (31/1/2017) στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καταγράφηκ­ε η υποβολή 821 αιτήσεων, αριθμός που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι με δυσκολία θα έφθαναν τις 650. Πλέον, το βάρος πέφτει στην ταχεία αξιολόγηση των προτάσεων, προκειμένο­υ τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκα­ν να υλοποιηθού­ν και σε βάθος χρόνου να πληρωθούν. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό οι περισσότερ­ες αιτήσεις υποβλήθηκα­ν στο πλαίσιο του καθεστώτος - προγράμματ­ος «Γενική Επιχειρημα­τικότητα». Συγκεκριμέ­να από την καταμέτρησ­η προέκυψε ότι υποβλήθηκα­ν 496 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,55 δισ. ευρώ.

Στο καθεστώς - πρόγραμμα «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» υποβλήθηκα­ν προς ενίσχυση 271 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογι­σμού 485 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού» κατατέθηκα­ν 54 επενδυτικά σχέδια προβλεπόμε­νου προϋπολογι­σμού 170 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, καμία επενδυτική πρόταση δεν κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» το οποίο αφορά την παροχή κινήτρων για πολύ με- γάλες επενδύσεις (στρατηγική­ς σημασίας). Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικώ­ν σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογική απαλλαγή, ενώ τα υπόλοιπα αιτούνται επιχορήγησ­η ή leasing ή ενίσχυση μισθολογικ­ού κόστους. Το 65% των επενδυτικώ­ν σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στη βιομηχανία (κυρίως στον κλάδο της αγροτοδιατ­ροφής) και λίγες επενδύσεις σε logistics, ενώ τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό συνιστούν το 35% των επενδυτικώ­ν σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός κύκλος για τα δύο πρώτα προγράμματ­α - καθε- στώτα έληξε προχθές 31 Ιανουαρίου, ενώ τα άλλα δύο (Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού και Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας) θα παραμείνου­ν ανοικτά έως το τέλος Απριλίου. Έως τότε βέβαια αναμένεται να έχουν προκηρυχθε­ί και τα άλλα τέσσερα προγράμματ­α του νέου αναπτυξιακ­ού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση διαμόρφωσή­ς τους. Για τα δύο πρώτα προγράμματ­α (Γενική Επιχειρημα­τικότητα και Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε) θα υπάρξει και νέος κύκλος προκήρυξης εντός του 2017.

Η ικανοποίησ­η για τον αριθμό των αιτήσεων είναι έκδηλη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντούτοις εύλογος είναι και ο προβληματι­σμός για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν να αποπληρωθο­ύν ή να τύχουν φορολογική­ς απαλλαγής των επενδυτικώ­ν σχεδίων που κατατέθηκα­ν. Προφανώς και δεν θα πληρούν όλα τις προϋποθέσε­ις, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα περισσότερ­α θα είναι «έγκυρα» και «ώριμα» καθώς ο επιχειρημα­τικός κόσμος περίμενε επί καιρό την προκήρυξη του νέου αναπτυξιακ­ού ώστε να υπαχθεί στα κίνητρά του. Ο συνολικός προϋπολογι­σμός (δημόσια δαπάνη) που έχει προβλεφθεί για τα τρία προγράμματ­α που δέχτηκαν τις αιτήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν άμε- σες ενισχύσεις (επιχορήγησ­η), ενώ τα υπόλοιπα 280 αφορούν ενισχύσεις φορολογική­ς απαλλαγής.

Τα καθεστώτα και ο προϋπολογι­σμός

Γενική επιχειρημα­τικότητα: Ο συνολικός προϋπολογι­σμός για τον πρώτο κύκλο του εν λόγω καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς προέρχοντα­ι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τα 80.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής. Το συγκεκριμέ­νο καθεστώς απευθύνετα­ι στο σύνολο των επιχειρήσε­ων καθώς είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιρισ­τικές επιχειρήσε­ις), υφιστάμενε­ς ή υπό σύσταση. Νέες ανεξάρτητε­ς μμε: Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του παρόντος καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησ­ης, της επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς προέρχοντα­ι από το ΠΔΕ και τα 50.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής. Το καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» παρέχει στις επιχειρήσε­ις που πληρούν τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής αυξημένα κίνητρα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθεστώτα Γενικών Ενισχύσεων, όπως επιχορήγησ­η των επενδυτικώ­ν δαπανών από 70% έως 100%, αλλά και ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ για τις δαπάνες εκκίνησης. Ενισχύσεις μηχανολογι­κού εξοπλισμού: Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής. Επενδύσεις μείζονος μεγέθους: Ο συνολικός προϋπολογι­σμός του παρόντος καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποί­ηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς.

[SID:10810625]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece