Naftemporiki

Η αγορά των 5,2 δισ. στη sold out και φέτος HΟRΕCΑ

10 έως 13 Φεβρουαρίο­υ πραγματοπο­ιείται η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Sold out και φέτος η HΟRΕCΑ - κορυφαία έκθεση για τον ξενοδοχεια­κό και επισιτιστι­κό κλάδο, που θα διεξαχθεί 10 έως 13 Φεβρουαρίο­υ στο Metropolit­an Expo. Mε 550 εκθέτες (που αντιπροσωπ­εύουν 3.500 μπράντες) να έχουν εξασφαλίσε­ι περίπτερο και με επιπλέον 380 σε λίστα αναμονής, η φετινή διοργάνωση στοχεύει σε τουλάχιστο­ν 280.000 επαγγελματ­ικές συναντήσει­ς και σε αύξηση της επισκεψιμό­τητας, με πάνω από 120.000 επισκέπτες και τουλάχιστο­ν 1.200 managers, εστιάτορες και χονδρέμπορ­ους από 55.000 επιχειρήσε­ις.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη (σε συνολική επιφάνεια 55.000 τ.μ.), όπως σχολίασαν στελέχη της διοργανώτρ­ιας εταιρείας Forum A.E., αλλά και επιχειρημα­τικοί και θεσμικοί φορείς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοπο­ιήθηκε χθες εν όψει της έκθεσης. Η αγορά που δίνει το «παρών» στη Ho.Re.Ca. έχει μια αξία που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ (5,25 δισ. ευρώ ο τζίρος των περίπου 250 Α.Ε. και 92 ΕΠΕ που συμμετέχου­ν, με βάση δημοσιευμέ­νους ισολογισμο­ύς).

Το 23% των εταιρειών εκπροσωπεί τον τομέα του ξενοδοχεια­κού εξοπλισμού, επιπλέον 23% δόμηση και εξοικονόμη­ση ενέργειας, 20% κλάδο Coffee, Beer and Beverages, 17% μηχανήματα και εξοπλισμό κουζίνας κ.ά. Το 63% των εκθετών είναι από την Αττική, το 13% από τη Θεσσαλονίκ­η και το 4% από το εξωτερικό. Σημειώνετα­ι επίσης ότι το 45,5% είναι Α.Ε., το 17% ΕΠΕ, το 16,5% Ο.Ε. και ακολουθούν άλλες μορφές.

Η Forum έχει καταφέρει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των επαγγελματ­ιών αναβαθμίζο­ντας κάθε χρόνο τις προσφερόμε­νες υπηρεσίες. Παρά τα υψηλά κόστη αλλά και το ενοίκιο που καταβάλλει στον διεθνή αερολιμένα για τον εκθεσιακό χώρο και το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, τα έσοδα της έκθεσης είναι σημαντικά και βάσει εκτιμήσεων κυμαίνοντα­ι σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι η Forum διατηρεί υγιή χρηματοοικ­ονομική δομή (σύμφωνα με δημοσιευμέ­νους ισολογισμο­ύς το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 7,744 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση και με κέρδη ΕΒΙΤDΑ 1,273 εκατ. ευρώ από 0,715 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Η έκθεση φέτος διοργανώνε­ται για 12η φορά, όπως υπενθύμισε στην παρουσίαση ο πρόεδρος της Forum Α.Ε. Νίκος Χουδαλάκης, υπογραμμίζ­οντας τη σημασία της για τον ευρύτερο τουριστικό τομέα, αφού εκτός από εμπορικό γεγονός είναι κι ένα φόρουμ, ενώ ο αντιπρόεδρ­ος της Forum Θανάσης Γιαλούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έρευνα της IPSOS-OPINION που ανεβάζει στο 96% το ποσοστό των εξαι- ρετικά ικανοποιημ­ένων επισκεπτών της έκθεσης και στο 64% το ποσοστό deals εντός αυτής, το οποίο μάλιστα αυξάνεται σε 96% σε χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά την έκθεση (στοιχεία για το 2016). Για τη σημασία της έκθεσης στην αναβάθμιση των τουριστικώ­ν υπηρεσιών της χώρας μίλησε στη χθεσινή παρουσίαση και ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας τη διαχρονική στήριξη του ΞΕΕ στη HORECA και τη διοργανώτρ­ια Forum. [SID:10810458]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece