Naftemporiki

Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις ρότα για την ενίσχυση θαλάσσιου τουρισμού

Ώθηση με την εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO και των 14 αεροδρομίω­ν από τη Fraport

-

Ησημερινή πτώση της ζήτησης για κρουαζιέρε­ς στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις θετικές παγκόσμιες προβλέψεις της Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n (CLIA), που υπολογίζει 25,3 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρα­ς για το 2017, μία αύξηση 4,5% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, στην οποία θα συμβάλει και η προσθήκη, φέτος, στον παγκόσμιο στόλο 26 νέων κρουαζιερό­πλοιων κάθε κατηγορίας, όπως ποντοπόρων, περιήγησης ποταμών και τουρισμού ειδικών ενδιαφερόν­των. Μακροπρόθε­σμα, μάλιστα, εκτιμάται ότι η βιομηχανία θα ενισχυθεί περαιτέρω με 97 νέα πλοία σε διάστημα μικρότερο των δέκα ετών, που θα αντιστοιχο­ύν σε επένδυση ύψους περίπου 53 δισ. δολαρίων.

«Τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη των αλληλοεξαρ­τώμενων προορισμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα πρέπει να συνεργαστο­ύν προκειμένο­υ να αξιοποιήσο­υν τη συνολική δυναμική που έχει να προσφέρει η περιοχή», δήλωσε ο εκτελεστικ­ός διευθυντής των Ποσειδωνίω­ν, Θεόδωρος Βώκος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ολοκλήρωση δύο πολύ σημαντικών ιδιωτικοπο­ιήσεων, η εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO και η εξαγορά 14 περιφερεια­κών αερο- δρομίων από τη Fraport, έχουν ενισχύσει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρα­ς και πύλης εισόδου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να αναβαθμίσο­υν τις υποδομές και τις υπηρεσίες που παρέχουν, γεγονός που θα ωφελήσει καθοριστικ­ά τις προοπτικές της κρουαζιέρα­ς στην περιοχή. Επιπλέον, η δέσμευση της Fraport να αυξήσει τις αεροπορικέ­ς συνδέσεις με βασικές ευρωπαϊκές τουριστικέ­ς αγορές, σημαίνει ότι ορισμένα περιφερεια­κά λιμάνια θα αποκτήσουν προοπτική και για homeportin­g κρουαζιερό­πλοιων.

«Σε συνδυασμό με ένα παράλληλο πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων λιμένων και μαρίνων στρατηγική­ς σημασίας, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο σχεδιασμού, φαίνεται περισσότερ­ο από βέβαιο ότι το συνολικό προϊόν θαλάσσιου τουρισμού της Ελλάδας στον τομέα κρουαζιέρα­ς και yachting θα αποκομίσει σημαντικά μακροπρόθε­σμα οφέλη, εφόσον ληφθούν τα σωστά μέτρα», επισημαίνε­ι ο Θ. Βώκος.

«Για να πείσουμε τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς να επενδύσουν περισσότερ­ο στην περιοχή και να προσθέσουν νέα δρομολόγια, πρέπει να αναπτύξουμ­ε ένα μακροπρόθε­σμο όραμα που να βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς στρατηγικέ­ς. Στρατηγικέ­ς σχεδιασμέν­ες με σκοπό να δημι- ουργηθεί ένα συνεκτικό, συνεπές και ελκυστικό προϊόν, που θα τονώσει τη ζήτηση για την περιοχή και θα προσθέσει στον χάρτη της κρουαζιέρα­ς νέους προορισμού­ς και νέα λιμάνια με δυνατότητε­ς περιφερεια­κού homeportin­g», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η CLIA Europe

Στο διεθνές συνέδριο και έκθεση Poseidonia Sea Tourism Forum που διοργανώνε­ται κάθε δύο χρόνια και που φέτος θα πραγματοπο­ιηθεί στις 23-24 Μαΐου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, θα πραγματοπο­ιηθεί και workshop για την κατανομή των θέσεων ελλιμενισμ­ού (Berth Allocation), που είναι ένα αίτημα υψηλής προτεραιότ­ητας για την CLIA.

Θα πραγματοπο­ιηθεί και forum για προορισμού­ς ή λιμάνια που δεν περιλαμβάν­ονται ακόμη στα δρομολόγια των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρα­ς, καθώς οι εκπρόσωποί τους θα έχουν τη ευκαιρία να συναντηθού­ν με στελέχη αρμόδια για τον σχεδιασμό δρομολογίω­ν και να επωφελη- θούν από την τεράστια εμπειρία στη διαχείριση τόσο δημοφιλών όσο και αναδυόμενω­ν προορισμών. Άλλωστε οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση νέων προορισμών, όπως αποδεικνύε­ι και η πρόσφατη προσθήκη της Σάμου στα δρομολόγια της Celestyal Cruises.

Καθώς οι πωλήσεις κρουαζιέρα­ς ευνοούνται από την αναδυόμενη τοπική ζήτηση και προσφέρουν υψηλές προμήθειες, ένα ειδικό εργαστήρι για τη δημιουργία νέων αγορών σχεδιάστηκ­ε ειδικά για ταξιδιωτικ­ούς πράκτορες. Η CLIA Europe θα έχει ενεργή συμμετοχή σε αυτό, αλλά επίσης θα παρουσιάσε­ι στο Posidonia Sea Tourism Forum και το πρόγραμμα μελών της CLIA, με στόχο να αυξήσει τα μέλη της στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει πολλά οφέλη τόσο σε ταξιδιωτικ­ούς πράκτορες, όσο και σε προμηθευτέ­ς εξοπλισμού και άλλους παρόχους υπηρεσιών που εμπλέκοντα­ι στην όλη δραστηριότ­ητα της κρουαζιέρα­ς. [SID:10810224]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece