Naftemporiki

Τέλος στα τέλη περιαγωγής

-

Ένα σημαντικό βήμα προς την οριστική κατάργηση των τελών περιαγωγής(roaming) αποτελεί η προκαταρκτ­ική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κομισιόν. Η συμφωνία αφορά τον τρόπο ρύθμισης των αγορών περιαγωγής χονδρικής -τις τιμές που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευ­σης μεταξύ τους όταν οι πελάτες τους χρησιμοποι­ούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην Ε.Ε. Οι διαπραγματ­ευτές συμφώνησαν επί των εξής ανώτατων ορίων χονδρικής, οι οποίες θα ισχύουν από τις 15 Ιουνίου: 3,2 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό φωνητικής κλήσης και ένα λεπτό ανά μήνυμα SMS. Η συμφωνία προβλέπει και σταδιακή μείωση επί μία πενταετία των ορίων για δεδομένα, τα οποία από τις 15 Ιουνίου μειώνονται στα 7,7 ευρώ ανά GB(από 50 ευρώ ανά GB) και στη συνέχεια στα 2,5 ευρώ ανά GΒ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη συμφωνία: «Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε επίσης διασφαλίσε­ι ότι οι φορείς εκμετάλλευ­σης θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζο­νται, ώστε να παρέχουν τις πλέον ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους. Σήμερα τηρούμε την υπόσχεσή μας».

Οι συμφωνηθεί­σες τιμές χονδρικής κάνουν την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού (roamlike-at-home) βιώσιμη για τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις, εξασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα ανάκτηση του κόστους και διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας των εθνικών αγορών περιαγωγής χονδρικής. Χάρη στη συμφωνία για τις τιμές χονδρικής και τους κανόνες για την πολιτική εύλογης χρήσης και τη βιωσιμότητ­α που ενέκρινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο 2016, οι καταναλωτέ­ς μπορούν να χρησιμοποι­ούν τις συνδρομές τους όταν ταξιδεύουν κατά περιόδους στο εξωτερικό, εντός της Ε.Ε., από τις 15 Ιουνίου 2017. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβ­ούλιο και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. [SID:10810706]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece