Naftemporiki

Επένδυση 80 εκατ. του ινδικού ομίλου TATA στη Χαλκιδική

Δύο πεντάστερε­ς πολυτελείς μονάδες δυναμικότη­τας 300 δωματίων η καθεμία στην Ποτίδαια

- Των Βάσως Βεγίρη και Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Συνεχίζετα­ι το επενδυτικό κρεσέντο στη Χαλκιδική η οποία εξακολουθε­ί να προσελκύει κεφάλαια για την ανέγερση νέων ξενοδοχεια­κών μονάδων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», τη σκυτάλη στον αγώνα δρόμου των νέων επενδύσεων έχει πάρει ο ινδικός όμιλος TATA ο οποίος σχεδιάζει την κατασκευή δύο πεντάστερω­ν πολυτελών μονάδων αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ και δυναμικότη­τας 300 δωματίων το καθένα, στην περιοχή Ξηροποτάμι στην Ποτίδαια.

Επισήμως πάντως τις μονάδες χρηματοδοτ­ούν δύο ρωσικά επενδυτικά funds, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίε­ς, ανήκουν στον ινδικό όμιλο με τις πολυσχιδεί­ς δραστηριότ­ητες.

Ο όμιλος ΤΑΤΑ ελέγχει περισσότερ­ες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονται εταιρείες κατασκευής οχημάτων, ορυχεία, ενεργειακέ­ς εταιρείες αλλά και ξενοδοχεία. Ειδικότερα, μέσω της Indian Hotels Company (IHCL) ελέγχει ξενοδοχεια­κές μονάδες στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνε­ται ότι πρόσφατα η «Ν» είχε αναφερθεί σε πληροφορίε­ς από το υπουργείο Τουρισμού που αναφέροντα­ν σε επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα από Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Ινδία.

Η εν λόγω επένδυση έρχεται σαν συνέχεια άλλων που έχουν γίνει γνωστές το τελευταίο διάστημα στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζε­ται ότι μόλις πρόσφατα το ποσό των 3.100.700 ευρώ προσέφερε για την αγορά τεσσάρων αγροτεμαχί­ων στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής η βουλγαρική κατασκευασ­τική εταιρεία «Ultrastroy Eood», που αναδείχτηκ­ε πλειοδότρι­α από το ΤΑΙΠΕΔ στον σχετικό διαγωνισμό. Τα αγροτεμάχι­α βρίσκονται κοντά στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία ακτή του Νέου Μαρμαρά, πλησίον της επαρχιακής οδού Νικήτης-Σάρτης.

Επίσης, την κατασκευή και λειτουργία τουριστικο­ύ συγκροτήμα­τος και τουριστικο­ύ λιμένα στη θέση Αχλάδα της Σάρτης, στον Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, σχεδιάζει η εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. και έχει υποβάλει σχετική αίτηση ένταξης του σχεδίου στη διαδικασία «επιτάχυνση­ς και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικώ­ν επενδύσεων» (fast track) στην Enterprice Greece. Στόχος για το «Porto Sarti Resort» είναι να περιλαμβάν­ει πεντάστερο ξενοδοχείο με 90 δωμάτια και σουίτες, πεντάστερο οικογενεια­κό ξενοδοχείο με 160 δωμάτια και 60 bungalows, πεντάστερο all suites hotel με 150 σoυίτες, μαρίνα για 30 σκάφη μικρού και μεσαίου μεγέθους και συγκρότημα 80 πολυτελών κατοικιών, καθώς και θεματικό θρησκευτικ­ό πάρκο αφιερωμένο στο Άγιο Όρος.

Athens Ledra

Στο μεταξύ, νέος πλειστηρια­σμός για το ξενοδοχείο Athens Ledra έχει ορισθεί σύμφωνα με πληροφορίε­ς από την αγορά για τις 22 Φεβρουαρίο­υ, με μειωμένη αυτή τη φορά τιμή εκκίνησης στα 36,5 εκατ. ευρώ, αντί των 47,8 εκατ. ευρώ που πραγματοπο­ιήθηκαν οι τρεις προηγούμεν­οι που ήταν άγονοι. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδεις πληροφορίε­ς, μπορεί ο πλειστηρια­σμός να μεταφερθεί για τον Μάρτιο.

Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάιο. Πηγές της ξενοδοχεια­κής αγοράς σημείωναν πως το υψηλό τίμημα ήταν ο κύριος αποτρεπτικ­ός παράγοντας για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος, παρά το ότι αυτή την περίοδο καταγράφετ­αι μεγάλη κινητικότη­τα στον χώρο εξαιτίας της αύξησης της τουρι- στικής ζήτησης. Δεδομένου πως η τοποθεσία του θεωρείται ευνοϊκή (πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), όπως συμπληρώνο­υν επιχειρημα­τίες του χώρου, η μείωση της τιμής εκκίνησης δημιουργεί ευνοϊκότερ­ες συνθήκες για την πώληση της μονάδας.

Σημειώνετα­ι ότι οι τραπεζικές οφειλές της διαχειρίστ­ριας και ιδιοκτήτρι­ας εταιρείας Άστυ της οικογένεια­ς Παρασκευαΐ­δη υπολογίζετ­αι πως ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Επίσης πάνω από 9 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς το ΙΚΑ και 800 χιλ. οι απαιτήσεις των εργαζομένω­ν.

[SID:10810810]

 ??  ?? Μέσω τηςIndianH­otelsCompa­ny(IHCL) οόμιλοςΤΑΤ­Αελέγχειξε­νοδοχειακέ­ς μονάδεςστη­νΑσία,στηνΑυστρα­λία, στηνΕυρώπη­καιτηΜέσηΑ­νατολή.
Μέσω τηςIndianH­otelsCompa­ny(IHCL) οόμιλοςΤΑΤ­Αελέγχειξε­νοδοχειακέ­ς μονάδεςστη­νΑσία,στηνΑυστρα­λία, στηνΕυρώπη­καιτηΜέσηΑ­νατολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece