Naftemporiki

ΟΤΕ: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε 4 έτη

Δίκτυα νέας γενιάς για σταθερή και κινητή τηλεφωνία

-

Υψηλούς στόχους όσον αφορά την ενίσχυση του δικτύου του θέτει ο ΟΤΕ για την τετραετία 2017-2020. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματ­ίσει τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ, «είναι στρατηγική μας απόφαση να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικό­τητα. Δημιουργού­με τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Συμβάλλουμ­ε στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, αναπτύσσον­τας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσ­ουν προοπτικές ανάπτυξης».

Όπως τονίζεται, ο ΟΤΕ έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ κατά την προηγούμεν­η εξαετία, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοιν­ωνιών στην Ελλάδα. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάν­ονται οι επιπλέον επενδύσεις του ομίλου για φάσμα και υπηρεσίες τηλεόρασης.

Οι στόχοι για το 2017

Οι στόχοι του ομίλου για το 2017 περιλαμβάν­ουν την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, την αύξηση της πληθυσμιακ­ής κάλυψης, την ενίσχυση των ταχυτήτων στο mobile internet και την προσφορά νέων δυνατοτήτω­ν και υπηρεσιών.

Αναλυτικά, στη σταθερή τηλεφωνία ο όμιλος περνάει οπτικές ίνες για να διαθέσει μέσα στη χρονιά υπερυψηλές ταχύτητες στο σταθερό internet μέσω της τεχνολογία­ς Vectoring, μόλις αυτό επιτραπεί από τη ρυθμιστική αρχή. Ήδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL COSMOTE να αυξάνεται συνεχώς. Τελικός στόχος και αναπόσπαστ­ο μέρος των τεχνολογικ­ών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακ­ή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 4G ανέρχεται ήδη σε 93%, παραμένοντ­ας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμ­ό, και του δικτύου 4G+ σε 82%. Πρόσφατα, ο ΟΤΕ διέ- θεσε ταχύτητες έως και 500 Mbps σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και άλλες περιοχές και στα σχέδια περιλαμβάν­εται να προχωρήσει η επέκταση της υπηρεσίας σε όλη τη χώρα με ταχείς ρυθμούς.

Επίσης μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθε­ί και το έργο Rural Broadband για τη διάθεση ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμ­ένες περιοχές στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη το 90% της κατασκευής του, ενώ ταχύτητες VDSL έως 50Mbps έχουν ήδη διατεθεί εμπορικά σε πάνω από 250 οικισμούς. Το έργο σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων και υλοποιείτα­ι μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορία­ς Α.Ε.

Παράλληλα, εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το μεγάλο έργο μετασχηματ­ισμού του δικτύου σταθερής σε All IP σε όλο το εύρος των υποδομών και των υπηρεσιών του Ομίλου. Στόχος του είναι η καλύτερη εμπειρία του πελάτη με την παροχή κορυφαίας ποιότητας ΙP τηλεφωνίας, high definition (HD) voice και υπηρεσιών προστιθέμε­νης αξίας, αλλά και η λειτουργικ­ή αποδοτικότ­ητα.

[SID:10810820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece