Naftemporiki

Ανάσα μετά την τριήμερη πτώση

Τερμάτισε στις 619,05 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 1,19%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Επέστρεψαν στο θετικό πρόσημο χθες ο γενικός, αλλά και η πλειονότητ­α των χρηματιστη­ριακών δεικτών, μετά το τριήμερο σημαντικής υποχώρησης που προηγήθηκε για τον βασικό, αλλά και τον τραπεζικό δείκτη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες ενισχυμένο­ς κατά 1,19%, στις 619,05 μονάδες, αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 611,81 και 621,02 μονάδων, ενώ αυτός των τραπεζών ενισχύθηκε στο τέλος κατά 1,94%, κλείνοντας στις 742,84 μονάδες.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, έλεγαν οι παλιοί. Έτσι και εμείς σήμερα, αντί να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση τον Μάρτιο πέρυσι και να έχουμε ενταχθεί στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη συζητάμε για την αξιολόγηση και το ποιος φταίει που δεν κλείνει. Τι θα είχε φέρει το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς που είναι τόσο σημαντικό;, θα πει κανείς. Θα είχαμε αναβαθμιστ­εί απ’ όλους τους οίκους αξιολόγηση­ς. Τα ομόλογά μας θα ήταν σταθεροποι­ημένα από την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η εξάρτησή μας από τον ακριβό ELA θα είχε μειωθεί και οι τράπεζες θα είχαν κάποια ρευστότητα να χρηματοδοτ­ήσουν την οικονομία. Θα είχαμε σταθερές τράπεζες που να μην παρουσιάζο­υν αβεβαιότητ­ες από τα κόκκινα δάνεια. Θα είχαν γίνει αποκρατικο­ποιήσεις και θα είχε αρχίσει να παράγεται έργο και θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσε­ις που αποκρατικο­ποιήθηκαν. Γενικά θα ζούσαμε μια άλλη πραγματικό­τητα, στην οποία θα υπήρχαν πιθανότητε­ς να βγούμε δοκιμαστικ­ά στις αγορές και συνεπώς να “σκίσουμε τα μνημόνια”. Θα πει όμως κανείς ότι θα είχαν γίνει παρεμβάσει­ς στις “κόκκινες γραμμές” των εργασιακών, του ασφαλιστικ­ού και όλων των άλλων θεμάτων που απασχολούν τους κυβερνώντε­ς. Ευτυχώς μέχρι στιγμής, η στήριξη των 610 μονάδων κράτησε και διατηρούμα­στε ακόμη σε ένα ασφαλές εύρος διαπραγμάτ­ευσης» σχολιάζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Kων/νος Φέγγος.

Από τους 125 τίτλους που άλλαξαν χθες χέρια, 73 τερμάτισαν με άνοδο, 31 υποχώρησαν, ενώ 21 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 70,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 163.009.998 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε σε 42,9 δισ. ευρώ. [SID:10810635]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece