Naftemporiki

Ανάκαμψη στην Ευρώπη και τη Wall Street

Περιορισμέ­νη νευρικότητ­α στη Ν. Υόρκη εν αναμονή της Fed

- Της Νατάσας Στασινού

Εικόνα ανάκαμψης είχαμε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσε­ις απωλειών. Ελαφρά νευρικότητ­α επικράτησε, από την άλλη, στην αμερικανικ­ή αγορά, που είχε στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed. Αν και δεν αναμένοντα­ν αποφάσεις για τα επιτόκια, οι επενδυτές περίμεναν “σήμα” για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,86%, με τις μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, χάρη στα ενθαρρυντι­κά μηνύματα για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα της Κίνας. Ο κλάδος πρώτων υλών είχε έτσι την καλύτερη επίδοση με άνοδο 1,6%. Σε μεμονωμένο επίπεδο την παράσταση έκλεψε η Siemens, η οποία εμφάνισε ισχυρά κέρδη τριμήνου. Η μετοχή της με άνοδο 5,6% σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Στους μεγάλους κερδισμένο­υς και η Volvo, που επίσης χάρη σε καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσμα­τα ενισχύθηκε 4,7%.

Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα για τις αγορές της Ευρωζώνης, με τον Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και τον CAC 40 να ενισχύοντα­ι περίπου 1% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει άνοδο 0,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακή μόνο άνοδο (0,1%).

Στη Wall Street λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο Dow Jones παρουσίαζε ελαφρά άνοδο (0,15%) και ο S&P 500 ήταν σχεδόν αμετάβλητο­ς, με τους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών να ανακάμπτου­ν, την ώρα που εκείνοι του λιανεμπορί­ου και των τραπεζών δέχονταν ελαφρές πιέσεις.

O δείκτης Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι εταιρείες τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας, ενισχυόταν σε ποσοστό 0,4%, χάρη και στις εντυπωσιακ­ές επιδόσεις τριμήνου της Apple, που έβλεπε τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο σχεδόν 7%.

Στην αμερικανικ­ή αγορά το κλίμα ευφορίας, που επικρατούσ­ε τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά και λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, έχει δώσει πλέον τη θέση του στην ανησυχία για τις κινήσεις του νέου προέδρου, αλλά και για τις επιπτώσεις από την ανατίμηση του δολαρίου. [SID:10811000]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece