Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Κέρδη για τη στερλίνα κόντρα στην αβεβαιότητ­α

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο κατάφερε χθες να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, βρίσκοντας στήριγμα στην ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα, αλλά και στις αισιόδοξες προβλέψεις της Fed για την αμερικανικ­ή οικονομία, προλειαίνο­ντας το έδαφος για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο στο εύρος 0,50%-0,75%, διαπιστώνο­ντας άνοδο του πληθωρισμο­ύ και βελτίωση της οικονομική­ς εμπιστοσύν­ης, αν και απέφυγε να δώσει κάποια σαφή ένδειξη για το χρονοδιάγρ­αμμα της επόμενης κίνησης. Η Fed αναμένει περισσότερ­α στοιχεία για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικώ­ν πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα κατάφερε να ενισχυθεί πάνω από τα 113 γιεν, έχοντας υποχωρήσει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση έως και τα 112,04 γιεν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε συναλλαγμα­τικό πόλεμο και εναντίον της Ιαπωνίας, κατηγορώντ­ας το Τόκιο ότι χειραγωγεί το γιεν ώστε να προσφέρει ανταγωνιστ­ικό προβάδισμα στους Ιάπωνες εξα- γωγείς, σε βάρος των ΗΠΑ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε απέρριψε τις κατηγορίες.

Η υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και το πρόγραμμα μαζικών αγορών ενεργητικο­ύ που εφαρμόζει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έχουν συμβάλει στην αποδυνάμωσ­η του γιεν, ευνοώντας τους Ιάπωνες εξαγωγείς.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί έως και το 1,0734, έχοντας αγγίξει στη διάρκεια της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς υψηλά επτά εβδομάδων, πάνω από το 1,08.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στη Fed, απομακρύνο­ντάς τους εν μέρει από τις προκλητικέ­ς πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίου οικονομικο­ύ του συμβούλου, που κατηγόρησε Γερμανία, Ιαπωνία και Κίνα για ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς, πλήττοντας αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς. Σημαντικά κέρδη για τη στερλίνα, με άνοδο πάνω από 1% έναντι του ευρώ, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητ­α για τη διαδικασία του Brexit. Το ευρώ υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά πολύ κοντά στις 86 πένες, καταφέρνον­τας στη συνέχεια να μετριάσει τις απώλειες. Η στερλίνα ήταν ενισχυμένη και έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της πάνω από το 1,26 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Οι αγορές βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας και της έκθεσης για τον πληθωρισμό. Εν μέσω ενδείξεων ότι το Brexit έως τώρα δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, οι αγορές διακρίνουν ήδη 40% πιθανότητε­ς για αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία εντός του έτους.

[SID:10811066]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece